Evropska centralna banka obustavlja poticaje, pokušava zadržati povećanje inflacije

15.04.2022. 08:34 / Izvor: Agencije
Evropska centralna banka

ECB spremna je nastaviti sa bržim povlačenjem sredstava podsticaja dajući prednost zaustavljanju nemilosrdne inflacije.

ECB spremna je nastaviti sa bržim povlačenjem sredstava podsticaja dajući prednost zaustavljanju nemilosrdne inflacije u odnosu na rastuće rizike za ekonomiju kontinenta nakon agresije na Ukrajinu.

Upravno vijeće će vjerovatno odustati od nekih ranijih odluka nakon sastanka zakazanog za danas u Frankfurtu. Šef Bundesbanke Joachim Nagel izjavio je da će junski skup, na kojem bi nove projekcije trebale baciti više svjetla na implikacije ruske invazije, odrediti sljedeće korake monetarne politike.

Otkako su zvaničnici prošlog mjeseca otkrili neočekivano brz odliv triliona eura kroz kupovinu imovine, inflacija je porasla na 7,5 posto skoro četiri puta više od predviđenog cilja. Vrhunac inflacije moguć je sredinom godine.

S obzirom na to da poslovanja kompanija i povjerenje potrošača već padaju, dodatni pritisci na cijene se naziru u obliku potencijalne zabrane EU na uvoz ruskih energenata koja bi također mogla izazvati recesiju. Ukupna aktiva sredstava ECB sada iznosi 83% posto BDP-a eurozone.

Zabrinutost zbog moguće stagflacije za sada se odbacuje. Uprkos neslaganjima oko toga koliko brzo treba normalizirati političke odnose, među zvaničnicima ECB-a postoji konsenzus da se kupovina obveznica mora smanjiti i kamatne stope podići.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital