Banke bježe od smanjenja kamata

17.09.2014. 08:41 / Izvor: Glas Srpske
Banke bježe od smanjenja kamata

Iako je evropska međubankarska stopa euribor na sve nižem nivou, kamate na kredite neće padati, što bankari opravdavaju nestabilnom situacijom u BiH te povećanjem potraživanja i rizika banaka.

Iako je evropska međubankarska stopa euribor na sve nižem nivou, kamate na kredite neće padati, što bankari opravdavaju nestabilnom situacijom u BiH te povećanjem potraživanja i rizika banaka.

Banke dugoročne kredite uglavnom vežu za šestomjesečnu vrijednost euribora koji iznosi 0,18 odsto. Iako je njegova vrijednost u odnosu na prošlu godinu dvostruko manja, neki značajniji pozitivan uticaj na kamte se ne očekuje, a to potvrđuju i bankari.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže da smanjenje euribora nema značajan direktni uticaj na kamatne stope u BiH. On je istakao da smanjenje euribora predstavlja pozitivan trend, ali da zbog niza negativnih trendova u BiH neće biti smanjenja kamatnih stopa.

"Smanjenje euribora je pozitivno za cijenu kapitala, ali zbog drugih negativnih faktora na domaćoj sceni ne očekujem pad kamatnih stopa, nego njihovo stabilno stanje kao što je to i sada. Politička situacija, negativan spoljnotrgovinski bilans, deficit budžeta, niska stopa zaposlenosti samo su neki od negativnih faktora koji sprečavaju smanjenje kamatnih stopa u BiH", istakao je Mišić.

Direktor MF banke Banjaluka Srećko Bogunović kaže da se euribor u posljednjih godinu i po kretao ispod 0,40 odsto i da njegov pad od 0,10 do 0,15 odsto malo znači u kretanju kamata, odnosno da se to ne može značajnije osjetiti na kamatama.

"Banke dugoročne kredite uglavnom vežu za šestomjesečni euribor koji se koriguje 1. januara i 1. jula. Sve banke na te datume koriguju kamatu i ona se za postojeće korisnike umanjuje za pad euribora. S druge strane, za nove plasmane primjenjuje se euribor koji je trenutno važeći. S te strane je niža kamatna stopa nego što je bila prije pola godine ili godinu za isti proizvod", naglasio je Bogunović.

On je, ipak, naglasio da se kamate ne mogu drastičnije mijenjati s obzirom na to da rastu dospjele obaveze prema bankama koje utiču na porast rizika i gubitak banke.

"Sve to gura kamatnu stopu nagore. Da ne bi došlo do velikih gubitaka, to se mora nadoknaditi rastom prihoda, a jedan od načina je i, ako ne rast, onda zadržavanje kamata na istom nivou. S jedne strane, imamo euribor koji gura kamate nadolje, a s druge povećan rizik i nedisciplinu, što svakako gura kamatu nagore. To dvoje se otprilike prebija, tako da ne očekujem neku promjenu ni nabolje ni nagore u narednim mjesecima", istakao je Bogunović.

Kamate

Mijo Mišić je istakao da su kamatne stope u BiH već duže vrijeme stabilne. Kazao je da za građane, zavisno od perioda otplate i vrste kredita, iznose od 5,9 do 7,5 odsto, a za pravna lica od 6,3 do 7,8 odsto.

"Izdvajam kamatnu stopu za kreditne kartice koja iznosi od oko 12 do 14 odsto", kazao je Mišić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital