Banke povećale kamatne stope za kredite stanovništvu u FBiH

24.12.2018. 08:04 / Izvor: Akta.ba
Banke povećale kamatne stope za kredite stanovništvu u FBiH

Prema posljednjem izvještaju Agencije za bankarstvo, zabilježen je rast EKS-a u sektorima privrede i stanovništva.

U trećem kvartalu 2018. godine zabilježen je rast efektivne kamatne stope (EKS) za kratkoročne kredite u FBiH, iako su imali kontuinuirani trend smanjenja sve do juna tekuće godine.

Prema posljednjem izvještaju Agencije za bankarstvo, zabilježen je rast EKS-a u sektorima privrede i stanovništva.

Efektivna kamatna stopa (EKS) za kredite stanovništvu do sredine ove godine u prosjeku je iznosila 7,11 posto, da bi u posljednjem kvartalu 2018. godine došlo do povećanja kamata. Prosječna kamatna stopa na nivou bankarskog sektora za kredite u sektoru stanovništva sada iznosi 8,55 posto.

"Posljedično, kod ukupno ponderisanih EKS na kredite zabilježen je porast u trećem kvartalu 2018. godine, pri čemu je kod kredita odobrenih privredi prisutan opadajući trend, a kod stanovništva rastući trend u pogledu visine EKS", navodi se u izvještaju Agencije za bankarstvo FBiH.

Kod dugoročnih kredita zabilježen je evidentan opadajući trend EKS-a tokom ove godine u oba sektora.

Krediti dati stanovništvu u periodu od kraja prošle godine do 30. oktobra imaju rast od 425 miliona KM ili sedam posto, sa učešćem u ukupnim kreditima od 48,3 posto i na dan 30. oktobar 2018. godine iznose 6,8 milijardi KM.

Krediti odobreni privredi ostvarili su rast od 441 milion KM ili šest posto, tako da na dan 30. oktobra 2018. godine iznose 7,3 milijarde KM, s učešćem u ukupnim kreditima od 51,7 posto.

U izvještaju se navodi da se likvidnost bankarskog sektora u Federaciji BiH ocjenjuje zadovoljavajućom, s obzirom na učešće likvidnih sredstava u ukupnoj aktivi i ročnu usklađenost finansijske aktive i finansijskih obaveza.

"S obzirom na visoku korelaciju kreditnog rizika, kao dominantnog rizika u poslovanju banaka, i rizika likvidnosti, jedan od najvažnijih faktora koji utječu na poziciju likvidnosti banaka je sposobnost banaka da adekvatno upravljaju svojom aktivom i pasivom, što podrazumijeva osiguranje aktive koja ima dobre performanse i čiji kvalitet osigurava da se bankarski krediti, zajedno sa kamatama, vraćaju u skladu s rokovima dospijeća."

U FBiH na dan 30.09.2018. godine poslovalo je 15 komercijalnih banaka, sa 541 organizacionim dijelom, u kojima je bilo zaposleno ukupno 6.736 osoba.

Ukupna neto aktiva na nivou bankarskog sektora sa 30.09.2018. godine iznosi 21,6 milijardi KM i za 1,4 milijardu KM ili sedam posto je veća u odnosu na 31.12.2017. godine.

Krediti, sa učešćem od 65,1 posto u strukturi ukupne aktive, zabilježili su rast u odnosu na kraj prethodne godine u iznosu od 866 miliona KM ili 7 posto, tako da na dan 30. oktobar 2018. godine iznose 14 milijardi KM.

U okviru sektorskog kreditiranja, u trećem kvartalu 2018. godine prisutno je smanjenje učešća u kreditiranju privatnih preduzeća, vladinih institucija i nebankarskih institucija. Povećanje učešća u odnosu na kraj 2017. godine prisutno je kod kreditiranja bankarskih institucija, javnih preduzeća i u sektoru stanovništva, dok je kreditiranje u drugim sektorima ostalo na istom nivou u odnosu na kraj 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital