Kapital / IZVJEŠTAJI

Banke u Srbiji na ime pružanja usluga mesečno naplate oko 11 mil EUR

08.09.2008. 09:34 / Izvor: Novosti

U Srbiji trenutno ima oko šest miliona otvorenih tekućih računa, a samo od njihovog održavanja, banke inkasiraju oko 11 mil EUR mesečno. Zavisno od banke do banke, kao i od statusa, odnosno da li je klijent zaposlen ili penzioner, ova usluga se naplaćuje od 50 do 350 dinara mesečno. To godišnje svakog vlasnika računa košta od 600 do 3.600 dinara.

Za ovoliki novac, građani dobijaju mesečne izvode, stanje na računu, a u nekim paketima banke daju jednu besplatnu debitnu karticu, izdaju čekove, otvaraju trajni nalog, šalju SMS poruke, omogućavaju korišćenje servisa elektronskog bankarstva...

- Mesečnu nakandu za vođenje tekućeg računa naplaćujemo isključivo za aktivne račune, odnosno, one koje imaju uplate i isplate - kaže Milan Pfandler, pomoćnik direktora odeljenja za rad sa stanovništvom Komercijalne banke. - Taj trošak iznosi 80 dinara, za zaposlene, a za penzionere i poljoprivrednike 50 dinara. U ovoj nakandi uračunati su operativni troškovi banke,izrade i članarine za debitne kartice, kao i usluge korišćenja govornog automata i kontakt - centra banke.

U Societe Generale banci, kažu, da tekući računi omogućavaju klijentima da primaju plate i penzije, kao i druge uplate i na osnovu raspoloživog stanja obavljaju isplate u dinarima, ili evrima. Otvaranje tekućeg računa je besplatno. Na osnovu otvorenog računa, klijentu je na raspolaganju čitav niz dodatnih usluga i proizvoda.

Uz tekući račun kod Societe Generale banke, klijent ima mogućnost da izda trajni nalog za plaćanje računa telefona i komunalija, a banka ove račune namiruje automatski kada za to dođe vreme, bez provizije. Na raspolaganju je i elektronsko bankarstvo, uz pomoć kojeg može da se proveri stanje na računu, kursna lista, prebace sredstva... bez odlaska u ekspozituru.

UniCredit banka ima nekoliko paketa za tekuće račune, koji pored osnovnih usluga sadrže i dodatne, a klijent treba da izabere ono što mu odgovara. Cena održavanja se kreće od 120 do 350 dinara. Osnovni paket račun sadrži tekući dinarski i devizni račun, pozjamicu po tekućem računu, Vizu elektron, ili maestro debitnu karticu, masterkard kreditnu karticu, dinakard debitinu i kreditnu karticu, račun oročenog depozita, štednje po viđenju, trajni nalog, telefonski servis i UniSMS. Sve ovo, košta mesečno 120 dinara.

Najskuplji Premijum paket osim pomenutih usluga iz osnovnog paketa uključuje i besplatno zdravstveno osiguranje za putovanje u inostranstvo i viza zlatnu karticu.

Naplate i gašenje

Ukoliko klijent više ne želi da koristi tekući račun kod neke banke, mora da ga ugasi. Ta usluga se, takođe, naplaćuje od 100 do 300 dinara. Ako se usluga vođenja tekućeg računa ne otkaže, neke banke svakog meseca zaračunavaju svoj trošak. Kada prođe dva meseca, a usluga vođenja računa se ne plaća, Kreditni biro takvog klijenta smatra neurednim platišom samim tim klijent može da ima problema kod uzimanja kredita.

Komercijalna banka je jedna od retkih koja, na primer, račun na kome nema promena smatra neaktivnim i ne naplaćuje održavanje.

PODIJELI:

TAGOVI:

Milan Pfandler

Visa elektron

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital