Kapital / BANKARSTVO

Banke zaplijenile devet miliona KM

23.03.2018. 11:37 / Izvor: RTRS

Banke u RS-u aktivirale su prošle godine 57 hipoteka teških 9,26 miliona maraka, što je upola manje u odnosu na vrijednost nekretnina koje su oduzete godinu ranije zbog nevraćanja rata kredita.

Preliminarni izvještaji banaka pokazuju da je kompletno kreditiranje u prošloj godini bilo u usponu, a taj trend je bio i kod zajmova obezbijeđenih nekretninama. Ukupni krediti u bankarskom sektoru na kraju 2017. godine iznosili su 4,869 milijardi maraka i veći su za oko 315 miliona maraka u odnosu na godinu ranije. Iznos zaduženja obezbijeđenih nekretninama istovremeno je porastao za 39,70 miliona na 1,885 milijardi maraka.

Pravna lica i stanovništvo su imali mnogo manje problema s otplatom kredita koji su obezbijeđeni nekretninom u odnosu na godinu ranije kada su aktivirane 122 hipoteke zbog naplate 21 milion maraka.

"Banke su u sektoru pravnih lica u 2017. godini aktivirane hipoteke za 41 korisnika kredita radi 8,8 miliona KM potraživanja. U ovom sektoru godinu ranije aktivirano je 87 hipoteka vrijednih 20,6 miliona KM", podaci su Agencije za bankarstvo RS.

Kada je riječ o kreditima stanovnika, broj aktiviranih hipoteka smanjen je za 19.

"U sektoru fizičkih lica u 2017. godini aktivirane su hipoteke za 16 korisnika kredita zbog obezbjeđenja naplate 468.600 maraka. Banke su godinu ranije u ovom sektoru aktivirale 35 hipoteka radi naplate 602.000 maraka", kazali su u Agenciji za bankarstvo.

Ekonomisti ističu da je razlog za manje aktiviranih hipoteka taj što su banke postale rigorozne u odobravanju kredita.

"Banke se zbog toga okreću drugim poslovima i veliki višak slobodnog novca plasiraju putem kartica i na taj način više zarađuju sa manjim rizikom. Pored toga, veliki broj privrednika i građana, zbog nestabilne političke situacije, odlučuje da zaduženje odloži za neke bolje dane. Oni manje investiraju i samim tim manje rizikuju sa hipotekama. Takva je situacija i u preduzećima i kod građana", kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović i savjetovao svima koji to mogu da izbjegavaju zaduženje i obezbjeđenje kredita nekretninama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital