BBA pristao ustupiti prava upravljanja liborom novom operateru

26.02.2013. 10:52 / Izvor: seebiz.eu
BBA pristao ustupiti prava upravljanja liborom novom operateru

Britansko udruženje bankara (BBA) u ponedjeljak je objavilo da su njegovi članovi dali zeleno svjetlo planu financijskog regulatora da se upravljanje međubankovnom kamatnom stopom libor ustupi novome neovisnom operateru koji će biti izabran na javnom natječaju.

Britansko udruženje bankara (BBA) u ponedjeljak je objavilo da su njegovi članovi dali zeleno svjetlo planu financijskog regulatora da se upravljanje međubankovnom kamatnom stopom libor ustupi novome neovisnom operateru koji će biti izabran na javnom natječaju. Tom utjecajnom bankarskom lobiju u Britaniji u prošlogodišnjem su rujnu tamošnji regulatori spočitnuli slabo upravljanje liborom i odlučili ga lišiti prava upravljanja i nadzora nad tom ključnom međubankarskom kamatnom stopom.

Odluku su donijeli zbog izbijanja velikog skandala diljem svijeta oko manipulacija liborom (londonska međubankovna ponudbena stopa) u kojem je navodno sudjelovao niz vodećih banaka. Zasada su njih tri - Barclays, Royal Bank of Scotland i UBS - kažnjene globom u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi dolara.

Nakon provedene revizije sustava libora Agencija za nadzor financijskih usluga (FSA) u rujnu je izradila plan od deset točaka za vraćanje povjerenja u kamatnu stopu koja se primjenjuje za utvrđivanje cijene niza financijskih proizvoda, od hipoteka do izvedenica, vrijednih više od 1.000 milijardi dolara.

Članovi BBA na izvanrednoj su skupštini u ponedjeljak formalno poduprli ustupanje navedenih ovlasti novom operateru.

"Apsolutan je prioritet osigurati utvrđivanje pouzdane i vjerodostojne referentne stope koju će podupirati svi korisnici, sudionici i globalni regulatori", kazao je glasnogovornik toga udruženja.

Novi operater, koji bi trebao početi s radom ove godine, bit će izabran putem javnog natječaja, a na njegovo čelo doći će Sarah Hogg, inače predsjedateljica britanskog Vijeća za financijsko izvještavanje, neovisnog regulatora za korporativno upravljanje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital