BBI banka potpisala ugovor sa Razvojnom bankom FBiH za učešće u Garancijskom fondu

23.12.2020. 14:08 / Izvor: Akta.ba
BBI banka potpisala ugovor sa Razvojnom bankom FBiH za učešće u Garancijskom fondu

Zaključivanjem ovog Ugovora uspostavljeni su uslovi za odobravanje finansiranja klijentima BBI banke uz korištenje garancija Garancijskog fonda FBiH.

Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić i v.d. predsjednik Uprave Razvojne banke Federacije BiH Semir Fejzić potpisali su danas ugovor o poslovnoj saradnji kojim je BBI banci omogućeno korištenje garantnog potencijala Garancijskog fonda u iznosu do 20 miliona KM.

"Strateško opredjeljenje BBI banke je pomoć privredi BiH, a što smo kontinuirano radili u proteklih 20 godina putem različitih projekata i subvencioniranih linija za privrednike. BBI banka je prošle godine bila jedna od najbrže rastućih banka u BiH i ostvarili smo najveći procentualni rast finansiranja i depozita u 2019. godini. Ovaj trend je nastavljen i tokom 2020. godine kada smo također, zabilježili značajan rast u odnosu na tržište. Nastavljamo sa podrškom privredi i u narednom periodu i ostajemo otvoreni za sve potrebe naših klijenata", kazao je nakon potpisivanja Bukvić.

"Danas potpisujemo ugovor sa BBI d.d. koja je prva banka u BiH i regionu koja posluje u skladu s islamskim finansijskim principima. Zaključivanjem ovog Ugovora uspostavljeni su uslovi za odobravanje finansiranja klijentima BBI banke uz korištenje garancija Garancijskog fonda Federacije BiH kao instrumenta obezbjeđenja 50% glavnice finansiranja, a na klijenta se prenosi i ukupna korist Garancijskog fonda dodatno u vidu niže profitne stope i/ili umanjenog kolaterala", izjavio je nakon potpisivanja dr. Fejzić.

Inače, Garantni fond se odnosi na mala i srednja preduzeća, kao i za poljoprivredu i prehrambenu industriju, za velika preduzeća, izvoznike, te obrtničke i ostale samostalne privredne djelatnosti, a u cilju ublažavanja štetnih posljedica izazvanih pandemijom virusa COVID-19.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital