BBI i Općina Centar nastavljaju sa podrškom malim i srednjim preduzećima

01.08.2019. 14:39 / Izvor: Akta.ba
BBI i Općina Centar nastavljaju sa podrškom malim i srednjim preduzećima

Bukvić je naglasio da se realizacijom ovakvih projekata pozitivno utječe na cjelokupno tržište i stvara bolji poslovni ambijent za opstanak i razvoj domaćih kompanija.

Danas su u Općini Centar u Sarajevu predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić i načelnik Općine Nedžad Ajnadžić potpisali Ugovor o poslovnoj saradnji, čime je i zvanično uspostavljena nova finansijska linija za privredne subjekte registrirane na području Općine Centar i za subjekte male privrede koji imaju sjedište na području Općine ili su njihovi jedini vlasnici stanovnici ove lokalne zajednice.

Riječ je o projektu koji privrednicima omogućava da u BBI Banci dobiju finansiranje po izuzetno povoljnim uslovima, a u sklopu kojeg će Općina Centar subvencionirati dio godišnje profitne marže u visini od 3%.

"Za realizaciju ovog ugovora BBI banka je obezbijedila sredstva u iznosu od 6,2 miliona KM, dok je Općina Centar za subvenciju dijela profitne marže osigurala 100 hiljada KM. Ovakvi projekti su primjeri dobre prakse javno-privatnog partnerstva. Nama kao instituciji primarni cilj je razvoj BiH i njene privrede", izjavio je Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International.

Bukvić je naglasio da se realizacijom ovakvih projekata pozitivno utječe na cjelokupno tržište i stvara bolji poslovni ambijent za opstanak i razvoj domaćih kompanija.

"U saradnji s BBI Bankom već treću godinu zaredom na ovaj način podržavamo privredne subjekte koji posluju na području Općine Centar, olakšavamo njihovo poslovanje i otvaranje novih radnih mjesta", kazao je Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine Centar, istakavši želju da kroz ovaj projekat privrednici uposle mlade sa područja ove lokalne zajednice.

Maksimalni iznos pojedinačnog finansiranja je 300.000 KM, a ukoliko se radi o ulaganju u infrastrukturne objekte i objekte od posebnog značaja za Općinu, iznos sredstava može biti i veći. Samostalnim preduzetnicima bit će odobravani iznosi finansiranja do 100.000 KM. Ugovorom su definirani rokovi otplate od 12 do 84 mjeseca, a svi detalji o uslovima i načinu prijave bit će uskoro objavljeni u Javnom pozivu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital