Kapital / IZVJEŠTAJI

BDP u Republici Srpskoj veći za 14,8 posto

30.09.2021. 12:06 / Izvor: Akta.ba

U svim područjima klasifikacije djelatnosti u drugom tromjesečju 2021. godine zabilјežen je realni rast bruto dodate vrijednosti.

"Najznačajniji realni rast bruto dodate vrijednosti zabilјežen je u područjima: (G,H,I) Trgovina na veliko i trgovina na malo, opravka motornih vozila, motocikala; Saobraćaj i skladištenje; Djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostitelјstvo za 18,9%, zatim (B,C,D,E) Vađenje ruda i kamena; Prerađivačka industrija; Proizvodnja i snabdijevanje elelektričnom energijom, gasom, parom i klimatizacija; Snabdijevanje vodom, kanalizacija, upravlјanje otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine za 16,3%, a od toga u području (C) Prerađivačka industrija  za 17,8%", saopćeno je iz Republičkog zavoda za statistiku.

Navedene djelatnosti imaju dominantno učešće u strukturi BDP-a; Industrijske djelatnosti (B,C,D,E) sa učešćem u BDP od 19,3%, i Trgovina, saobraćaj i turizam (G,H,I) od 15,3%.

Bruto domaći proizvod u Republici Srpskoj u drugom tromjesečju 2021. godine u poređenju sa drugim tromjesečjem 2019. godine, koja je predpandemijska godina, imao je nominalani rast od 8,1%, a realan rast od 3,6%.

PODIJELI:

TAGOVI:

#BDP

#Republika Srpska

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital