Kapital / IZVJEŠTAJI

Bevanda i Barš: Bankarski sustav u BiH zdrav i stabilan

16.10.2008. 10:03 / Izvor: Fena

Bankarski sustav BiH i Federacije BiH je zdrav i stabilan, izjavio je na konferenciji za novinare 15.10.2008. godine u Mostaru federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Poručujući da je panika građana nepotrebna, jer banke mogu izmiriti sve obveze, Bevanda je kazao da su i Svjetska banka i MMF ocijenili da je BiH financijski stabilna država te da nije prezadužena.

On je ustvrdio da Centralna banka BiH i bankarske agencije putem svojih mehanizama neće dozvoliti odljev sredstava, unatoč tome što su banke u BiH u većinskom stranom vlasništvu.

Bevanda je u prilog tomu naveo podatak da ukupan iznos depozita u BiH iznosi 5 milijardi, a ukupni iznos kredita 12 milijardi maraka.

"To znači da su banke svoju kreditnu aktivnost financirale s 5 milijardi iz depozita, a 7 milijardi maraka iz vlastitih sredstava, dovlačeći sredstva iz banaka "majki" iz drugih zemalja. Oni su više puno unijeli novca, nego što smo mi skupili", pojasnio je Bevanda, te ponovio da nema razloga za zabrinutost.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš složio se s ministrom Bevandom da građani nemaju razloga za zabrinutost.

Kazao je da globalna financijska kriza ne može imati nikakvih izravnih posljedica na poslovanje banaka u BiH, prvenstveno zato što banke nemaju rizičnih vrijednosnih papira i drugih financijskih instrumenata koji su izazvali krizu na svjetskom tržištu.

"Banke koje djeluju na području BiH imaju visoku likvidnost i neće imati problema u izmirenju obveza prema štedišama i depozitarcima jer posluju čisto kao komercijalne banke i imaju zdrav portfelj", ustvrdio je Barš.

Dodao je da je otpornost bankarskog sustava osigurana i zakonski mjerama Agencije za bankarstvo FBiH tako da, kako je kazao, ne postoji racionalna bojazan za strah građana.

"Bankarski sustav u FBiH je adekvatno kapitaliziran, a struktura bilanci banaka i sustav upravljana rizicima omogućavaju bankama u FBiH da svoje obveze uredno izvršavaju, čak i u slučajnu dodatne krize na domaćem financijskom tržištu", istaknuo je direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Na pitanje je li došlo do većeg povlačenja novca građana iz banaka, Barš je kazao da je povučeno četiri posto novca iz banaka što je, po njegovim riječima, neznatno.

Federalni ministar financija Vjekoslav Bevanda dodao je da država jamči za depozite do 15.000 maraka, a da depoziti do 2000 maraka čini 80 posto ukupnih depozita u Federaciji BiH.

Na novinarsko pitanje hoće li zbog financijske krize doći do povećavanja kamatnih stopa u BiH, Bevanda je potvrdno odgovorio, međutim istaknuo je da to povećanje neće biti drastično.

"U nas neće doći do drastičnog povećavanja kamata. Doći će do malog povećava, jer će poskupiti novac na svjetskom tržištu s kojeg banke uzimaju kapital za financiranje kredita na našem području", pojasnio je Bevanda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital