Kapital / IZVJEŠTAJI

Bevanda: Nacrt proračuna za 2019. bit će na vrijeme upućen u proceduru

18.09.2018. 13:40 / Izvor: Fena

Ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda razgovarao je danas s novoimenovanim šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Martinom Petrijem o budućoj suradnji.

Prvom sastanku Petrija u Vijeću ministara BiH prisustvovao je i njegov prethodnik Nadeem Ilahi kojem je ministar Bevanda zahvalio na dobroj suradnji, iskrenom odnosu i poželio mu uspjeh u budućem radu.

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike MMF-a s aktivnostima koje se provode u Ministarstvu da bi se ispunile zakonske obveze i rokovi za usvajanje proračunu za 2019. godinu.

"Fiskalno vijeće usvojilo je Globalni fiskalni okvir kojim se za 16 miliona KM povećava proračun institucija BiH, a zahvatanja od indirektnih poreza ostala su ista, usvojen je Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2019.- 2021. godina", kazao je Bevanda.

Napomenuo je da su u Ministarstvu financija i trezora BiH završene konzultacije s proračunskim korisnicima, najavljujući da će na vrijeme završiti svoj dio posla u procesu usvajanja proračuna.

Ovaj posao, dodao je, okončan je bez obzira na izbornu godinu, naglasivši da će Nacrt proračuna institucija BiH biti upućen u proceduru, a dalji tok odredit će novi saziv Vijeća ministara i Predsjedništva BiH.

Petri i Ilahi ocijenili su pozitivnim što se poštuje proračunski kalendar u Ministarstvu financija i trezora BiH i što će ovaj dio posla biti završen bez obzira na izborne aktivnosti.

Zajednički je nužnim ocijenjen nastavak provođenja reformi bez obzira na poteškoće koje nosi izborna godina te da nakon formiranja vlasti treba nastaviti započeti posao s MMF-om.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 milijuna KM po tranši, a vrijednost kreditnog programa  je oko 1,1 milijardu KM, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital