Ilirika: Komentar stanja na tržištu kapitala BiH za januar 2009. godine: Pesimistično raspoloženje i letargija

09.02.2009. 12:39 / Izvor: eKapija.ba
Ilirika: Komentar stanja na tržištu kapitala BiH za januar 2009. godine: Pesimistično raspoloženje i letargija

Prvi mjesec trgovanja u 2009. godini na Sarajevskoj berzi prošao je u pesimističnom raspoloženju koje se reflektira sa svjetskih tržišta, a uzrok su mu sve brojnijih signali o produbljivanju globalne krize. Ukoliko bi se jednom riječju opisala situacija na SASE za januar, onda bi to bila riječ letargija. SASX-10 kretao su u rasponu 1200-1100 indeksnih poena, da bi kraj mjeseca završio sa minusom od 10,29%!

Piše: Tarik Širbegović, analitičar Ilirika DZU Sarajevo

Globalno ekonomsko stanje i aktuelnu situaciju u razvijenim zemljama možemo ukratko opisati na slijedeći način. Loše vijesti o stanju privrede u globalnom smislu dovelo je do toga da gotovo sve veće ekonomije suočavaju se recesijom; otpisi imovine banaka, osiguranja i drugih financijskih institucija dosegla je oko 1000 milijardi dolara, što su prošle godine, kao cijenu krize, predvidjeli i u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF); s tim u vezi, za hitne slučajeve i mjere, države su usvojile multi-milijardne pakete za oživljavanje svojih ekonomija; Centralne banke diljem svijeta snižavaju kamatne stope, kako bi bankama pružile jeftini novac i tom akcijom pokušale oživjeti privredu u svijetu; cijene svih najvažnijih sirovina, u posljednjim mjesecima, imaju povećan pad, što utiče na strmi pad inflacije; kao rezultat ukupne situacije svjetska tržišta kapitala (SAD, EU, Japan i dr.) izgubila su na vrijednosti 40 % i više u samo u 2008. godini.

Standard & Poor`s, međunarodna rejting agencija, je Bosni i Hercegovini dodijelila krajem decembra 2008. godine "B+" kreditni rejting sa stabilnim izgledima. Ovo je zaista pozitivna vijest, jer u savremenim uslovima gotovo je nemoguće posuđivati na inostranom tržištu kapitala bez kreditnog rejtinga, a posebno je značajno u uslovima kada se razvijenim zemljama trenutno kreditni rejtinzi snižavaju. Još jedna stvar koja je u suprotnosti globalnom trendu je EBRD-ova procjena ekonomskog rasta BiH od 1,5% za 2009. godinu kao i njihovo pozitivno stanovište glede dugoročnog razvoja.

Sezona objavljivanja finansijskih rezultata zvanično još nije počela, dok je tek je nekoliko kompanija na vlastitim press-konferencijama prezentiralo poslovne rezultate za 2009. Među njima su Bosnalijek, Telekom Srpske, Fabrika Duhana Sarajevo, IK Banka dd Zenica, Sarajevo osiguranje koji su uspješno poslovanje iz prvog polugodišta potvrdili i na kraju godine.

Apatija na Sarajevskoj berzi najviše se očituje u kategoriji redovnog prometa od 12 miliona KM, naglašavajući krajnju suzdržanost i nisko povjerenje domaćih investitora. Tako da niti jedna dionica iz SASX-10 nije ostvarila promet veći od 1 miliona KM za 20 trgovinskih dana u proteklom mjesecu. Jednostavno rečeno, do sada ni jedna vijest nije mogla značajnije uticati na promjenu raspoloženja i podići cijenu dionica, čega nisu ostale pošteđene ni kompanije sa zdravim i stabilnim bilansima.

Rast indeksa iz decembra zaustavljen je sa prvim danom januara, nakon čega je nastupio kontinuiran pad u prvoj polovini mjeseca, probijajući raniju granicu podrške na 1200 poena. Očito da su kontinuirana letargija i niska likvidnost dovoljno jake sile da tržište potisnu na još niži nivo od prethodno pomenutog i da u konačnici SASX-10 dosegne 1107,73 poena na zadnji dan januara. Ako uporedimo kretanje na SASE sa regionalnim tržištima, vidimo da je izostala i usklađenost sa regionalnim kretanjem gdje su okolna tržišta (SLO, HR, SRB, CG i MK) pratila rast iz SAD-a i EU sa početka mjeseca i u konačnici mjesec završila u ``zelenom teritoriju``, što nije bio slučaj na SASE.

Ranije smo govorili da je u uslovima opšte neizvjesnosti i jasnog ishoda čitave situacije teško procijeniti najnižu tačku na tržištu. Stoga, svaka investicija u ovom trenutku treba da ima ugrađen dugoročni vremenski horizont i to u industrije/sektore/kompanije koje u ovom trenutku pokazuju visok stepen otpornosti prema krizi i obezbijeđuju solidne prinose od dividendi.

Zaključimo, na oba tržišta u BiH glavni indeksi okončali su mjeseca sljedećim rezultatima SASX-10 sa -10,2%, BIFX sa -6,79%, FIRS sa -2,72% i BIRS sa -5,79% pada vrijednosti što je značajno više od -0,27% koliko je ostvaren pad vrijednsoti udjela Uzajamnog fonda ILIRIKA MOJ FOND u istom periodu. Ovim je još jednom potvrđena opredjeljenost društva ILIRKA DZU za očuvanje vrijednosti imovine fonda i vođenje investicijske politike koja će u neizvjesnim tržišnim okolnostima biti vođena načelima sigurnosti i likvidnosti investiranja.

Sponzor komentara: ILIRIKA DZU d.o.o. Sarajevo


Pogledajte i druge dokumente u rubrici Vrijednosni papiri / Hartije od vrijednosti > ekonomski izvještaji

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital