Kapital / IZVJEŠTAJI

Bh. firme pete najzastupljenije među stranim subjektima u Crnoj Gori

22.07.2019. 08:40 / Izvor: Nezavisne novine

​Prema procentualnom učešću poslovnih subjekata u stranom vlasništvu koji svoju djelatnost obavljaju na teritoriji Crne Gore, bosanskohercegovačka preduzeća su peta najzastupljenija, pokazuju podaci crnogorske statističke agencije Monstat.

"Kompanije koje su u vlasništvu građana i firmi iz Bosne i Hercegovine veoma su zastupljene u sektoru građevinarstva", navodi se u analizi Monstata.

U analizi se ne precizira broj registrovanih kompanija, nego se navodi procentualno učešće.

Najzastupljenija preduzeća u stranom vlasništvu su srpska sa 17,5 odsto. Slijede vlasnici – osnivači porijeklom iz Rusije 16,4 odsto, Ukrajine 5,6 odsto, Italije 4,6 odsto i iz Bosne i Hercegovine, 3,9 odsto.

Posmatrano po sektorima djelatnosti u prošloj godini, kao i u prethodnim godinama, prednjače sektori trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila i motocikala 22,5 odsto, građevinarstvo 13,8 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 20,8 odsto i poslovanje nekretninama 7,3 odsto, precizirali su iz Monstata.

"Evidentno je i to da su, osim preduzeća čiji su vlasnici iz Rusije i Srbije, i kompanije koje su u vlasništvu građana i firmi iz Bosne i Hercegovine veoma zastupljene u sektoru građevinarstva", navode iz Monsanta.

Bosanskohercgovačkih preduzeća, prema prikazanom grafikonu, najviše ima u Podgorici, Budvi i Herceg-Novom.

U posljednje vrijeme u Crnoj Gori je u porastu broj kompanija koje osnivaju turski državljani.

Kako je prije nekoliko dana saopštio ministar finansija Crne Gore Darko Radunović, u ovoj zemlji posluje 2.726 preduzeća čiji su osnivači pravna ili fizička lica iz Turske.

Najviše ih je u Budvi 1.506 i u Podgorici 693, a najzastupljenije su u građevinarstvu, trgovini i sektoru smještaja i ishrane.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital