BH Gas: Redukcija gasa najavljena i resornom ministarstvu i Sarajevogasu

24.03.2014. 12:42 / Izvor: Fena
BH Gas: Redukcija gasa najavljena i resornom ministarstvu i Sarajevogasu

Redukcija i uvjeti redukcije su prethodno najavljeni pismenim i usmenim putem resornom kantonalnom ministarstvu i kompaniji KJKP Sarajevogas d.o.o., saopćeno je danas iz BH Gasa.

BH Gas d.o.o. je počeo redukciju gasa kompaniji KJKP Sarajevogas d.o.o. od 20.marta 2014. godine u 12.00 sati. Redukcija i uvjeti redukcije su prethodno najavljeni pismenim i usmenim putem resornom kantonalnom ministarstvu i kompaniji KJKP Sarajevogas d.o.o., saopćeno je danas iz BH Gasa.

Razlog za redukciju su neizmirene obaveze KJKP Sarajevogas d.o.o. prema BH Gas d.o.o. za isporučeni gas koje na dan 24.marta 2014.godine iznose 47.914.420,10 KM, uključujući i fakturu za februar u iznosu 11.090.254,42 KM.

Minimalni zahtjev BH Gas d.o.o. prema KJKP Sarajevogas d.o.o. je izmirivanje obaveza po tekućim fakturama za isporučeni gas kako bi BH Gas d.o.o. bio u stanju plaćati obaveze ruskom dobavljaču gasa Gazprom Exportu.

Prema ranijem dogovoru KJKP Sarajevogas d.o.o. je bio u obavezi izmiriti minimalno pola februarske fakture do 15. marta, a ostatak do kraja mjeseca.

Međutim do 21.marta KJKP Sarajevogas d.o.o. uplatio je samo 4.223.159,74 KM. Minimalni zahtjev BH Gas d.o.o. upućen prema resornom ministru Kantona Sarajevo Zlatku Petroviću i KJKP Sarajevogas d.o.o. je dostavljanje dinamike plaćanja obaveza do kraja marta, te dostavljanje mjenica kompanije KJKP Sarajevogas d.o.o. kao instrument osiguranja plaćanja februarske fakture.

Građani Kantona Sarajevo moraju biti upoznati da su kompanije BH Gas d.o.o. i KJKP Sarajevogas d.o.o. dva odvojena pravna subjekta, te da je BH Gas d.o.o zadužen za transport i isporuku gasa KJKP Sarajevogas d.o.o. kao i drugim velikim kupcima u BiH, a da je KJKP Sarajevogas d.o.o. distributer na području Kantona Sarajevo ka krajnjim potrošačima, navode iz BH Gasa.

BH Gas d.o.o. želi jasno istaći da kompanija KJKP Sarajevogas d.o.o. svojim postupcima i nepoštivanjem ugovorenih obaveza u pogledu izmirenja dugovanja za utrošeni gas, kao i neispunjavanjem minimalnih obaveza kao što je dostava dinamike plaćanja i mjenica kao instrument osiguranja plaćanja dovodi sve potrošače u BiH u tešku situaciju ugrožavanjem snabdijevanja cijele BiH i svih potrošača u BiH prirodnim gasom, navode iz te kompanije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital