Bh. realni sektor bilježi značajan oporavak u prvom kvartalu 2021. godine

02.06.2021. 15:14 / Izvor: Akta.ba
Bh. realni sektor bilježi značajan oporavak u prvom kvartalu 2021. godine

COVID-19 kriza je nesagledivo pogodila ekonomiju cijelog svijeta.

COVID-19 kriza je nesagledivo pogodila ekonomiju cijelog svijeta. Prema očekivanjima, ekonomija Bosne i Hercegovine zabilježila je najdublju recesiju u 2020. godini, s realnim padom BDP-a od -4,5% u odnosu na prethodnu godinu, a što je u skladu s prosječnim ekonomskim padom zemalja Jugoistočne Evrope (SEE) od -4,3% yoy. Početak maja donio je stabilizaciju i završetak do sada najtežeg trećeg vala COVID-19 u BiH prema zabilježenoj stopi smrtnosti i broju slučajeva. Budući da je proces masovne imunizacije u našoj zemlji tek započet početkom aprila, te da BiH ima trenutno najnižu stopu vakcinacije u Evropi, nakon Ukrajine, od svega 4%, nameće se pitanje u kojem smjeru će se kretati ekonomija BiH u nastavku godine obzirom na rizike novog vala COVID-19.

"Realni sektor bh. ekonomije nudi veoma značajne pokazatelje oporavka na temelju dostupnih podataka za prvi kvartal 2021. godine te nam daje osnovu za optimizam u pogledu oporavka u drugoj polovini godine. Ključni indikatori koji snažno koreliraju sa kretanjem bh. BDP-a su zabilježili veoma impresivne stope rasta u prvom kvartalu. Oporavak strane potražnje na našim ključnim tržištima u EU rezultirao je impozantnim dvocifreni rastom bh. izvoza roba zaključno s martom (16,6% yoy), a koji se reflektirao i u snažnom oporavku prerađivačke industrije te proizvodnje električne energije. I ukupna industrijska proizvodnja je zabilježila rast od 7,3% yoy u prvom kvartalu 2021., nakon dvije veoma teške recesijske godine za našu ključnu ekonomsku granu. Također, ohrabrujuća je i činjenica da u prvom kvartalu 2021. vidimo i prve naznake oporavka domaće potražnje i privatne potrošnje kao najvažnijih generatora bh. BDP-a, a što ilustrira pozitivno kretanje indeksa trgovine na malo te nivo prikupljenih indirektnih poreza i PDV-a", istakli su iz Odjela za istraživanja i savjetovanje Raiffeisen banke u BiH.

Indeks trgovine na malo je u martu 2021. zabilježio pozitivnu stopu rasta na godišnjem nivou, prvi put od početka COVID-19 krize. To jasno ukazuje na poboljšanje potrošačkog sentimenta i na rast prometa u maloprodaji. Ohrabruje i činjenica da rast bh. izvoza nije vezan samo za rast cijena roba na međunarodnom tržištu nego je oporavak bh. izvoza i industrije zabilježen u većini gotovih proizvoda. Stoga možemo reći da je oporavak bh. realnog sektora široko raspostranjen i dobro diverzificiran.

"Naša trenutna prognoza ukupnog realnog ekonomskog rasta u 2021. godini je 3% yoy sa značajnim pozitivnim izgledima. Naš bazni scenarij bazira se na pretpostavci da će se proces masovne imunizacije u BiH značajno ubrzati u trećem kvartalu te dostići nivo od najmanje 40% do 45% vakcinisanih, a kako u trećem i četvrtom kvartalu 2021. godine ne bi došlo do značajnih eskalacija četvrtog vala COVID-19 koje bi eventulno dovele do dugotrajnog lockdown-a", navode analitičari Raiffeisen banke koji su nedavno, u veoma jakoj konkurenciji, dobili priznanje za "Najboljeg prognozera za Bosnu i Hercegovinu", te priznanja za prognoze vezane za tekući račun, BDP, te inflaciju.

Riječ je nagradi koju dodjeluje Focus Economics, vodeći pružatelj ekonomskih analiza i predviđanja za više od 130 zemalja svijeta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital