Bidenov infrastrukturni plan podiže optimizam na Wall Streetu

04.04.2021. 07:10 / Izvor: seebiz.eu
Bidenov infrastrukturni plan podiže optimizam na Wall Streetu

Dosadašnje fiskalne mjere mnogo su veće u SAD-u nego u Europi.

Opsežni infrastrukturni plan predsjednika Joea Bidena, usred najvećeg rasta tvorničkih aktivnosti u SAD-u od 1983. godine, dodatno je ojačao pozitivan sentiment na tržištima ove sedmice.

Indeks S&P 500 tako je probio vrijednost od 4000 bodova.

Globalna tržišta dionica nastavljaju sinhronizirani rast na temelju povoljnih makroekonomskih podataka i prognoza investicija.

Globalni indeks dionica W1DOW ove je godine već zaradio 10 posto, računato u eurima.

Bidenov infrastrukturni plan i europski problemi s programima cijepljenja osigurat će da se potražnja u SAD-u oporavi mnogo prije nego u Europi.

Dosadašnje fiskalne mjere mnogo su veće u SAD-u nego u Europi.

SAD je već dodijelio protuvrijednost od 25 posto BDP-a kroz razne fiskalne mjere, dok je taj udio za Njemačku 10%, a još je niži u zemljama poput Francuske, Italije i Španjolske.

Također trreba spomenuti da američka Centralna banka provodi poticajniju monetarnu politiku od europske.

Dok većina američkih država ukida ograničenja i otvara se, veliki dijelovi Europe ponovno se zatvaraju.

Visoke poticajne mjere u SAD-u snažno će potaknuti gospodarski rast u narednim kvartalima kako se države otvaraju, a može se očekivati da će se SAD vratiti na razinu BDP-a prije krize, četvrtinu do dvije prije nego u Europi.

Iz istog naslova može se očekivati veća inflacija u SAD-u četvrtinu ili dvije ranije, što bi dovelo do deprecijacije dolara prema euru u slučaju neaktivnosti središnje banke.

Očitavanja indeksa proizvodnje PMI pokazuju visok rast proizvodnje s obje strane Atlantika i kašnjenja u opskrbi sirovinama.

Otvaranjem zemalja može se očekivati rast cijena u industrijskom sektoru i u sektoru materijala.

Otvaranjem američkih država može se očekivati porast potražnje kućanstava, jer je 2020., u odnosu na kraj 2019., raspoloživi dohodak u SAD-u porastao za sedam posto.

Ekonomskim otvaranjem država u SAD-u može se očekivati oživljavanje potražnje za ugostiteljskim i turističkim uslugama, kao i za transportnim sektorom.

Zajedno s porastom potrošnje kućanstava, može se očekivati i porast korporativne potrošnje kroz povećana kapitalna ulaganja, što će dodatno pridonijeti rastu u Sjedinjenim Državama.

Uz nulte kamatne stope i bankovne depozite, može se nastaviti očekivati pozitivne cjenovne pritiske na burzama u kontekstu globalnog gospodarskog rasta 2021. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital