Kapital / IZVJEŠTAJI

BiH bilježi pad industrijske proizvodnje

U oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 8,2 posto.

26.11.2021. 07:47 / Izvor: Akta.ba

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u oktobru manja je za 0,2 posto u odnosu na septembar, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja u BiH, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 8,2 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda u oktobru veća je za 3,6 posto u odnosu na septembar, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,2 posto, a energije za 1,9 posto, dok je proizvodnja intermedijarnih proizvoda manja za 0,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 2,9 posto.

U oktobru u odnosu na isti mjesec lani proizvodnja kapitalnih proizvoda veća je za 14,8 posto, intermedijarnih proizvoda za 9,3 posto, energije za sedam posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 4,1 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,5 posto.

Desezonirana industrijska proizvodnja u oktobru u odnosu na septembar, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom veća je za 3,6 posto, u prerađivačkoj industrija za 0,2 posto, dok je u vađenju ruda i kamena manja za 2,5 posto.

U oktobru u odnosu na isti mjesec prošle godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast od 9,9 posto u prerađivačkoj industriji, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom i gasom rast od 9,4 posto, dok je u vađenju ruda i kamena zabilježen pad od 2,1 posto. 

PODIJELI:

TAGOVI:

#industrijska proizvodnja

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital