BiH bilježi rekordne prihode od poreza

04.08.2021. 08:49 / Izvor: BHRT
BiH bilježi rekordne prihode od poreza

Prihodi od indirektnih poreza u sedam mjeseci ove godine veći su za 475 miliona KM ili 11,52 odsto u odnosu na isti period 2020. i iznose četiri milijarde i 595 miliona maraka.

Prihodi od indirektnih poreza u sedam mjeseci ove godine veći su za 475 miliona KM ili 11,52 odsto u odnosu na isti period 2020. i iznose četiri milijarde i 595 miliona maraka. Prikupljeni porezi veći su i u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Uprava za indirektno oporezivanje u sedam mjeseci ove godine bilježi rekordne prihode od indirektnih poreza. Veći su za 475 miliona maraka u odnosu na prošlu godinu, ali i za 37 miliona u odnosu na rekordno prikupljene prihode u 2019. godini.

Od ukupnih prihoda, privredi je vraćeno 836 miliona povrata PDV-a. Preostale tri milijarde i 759 miliona raspodijeljeno je državi, entitetima i Distriktu Brčko.

"Razumljivo jer je prošla godina bila pod snažnim utjecajem pandemije izazvane virusom korona , da je veliki broj privrednika bio veći dio godine zatvoren ili radio u smanjenom kapacitetu", kazao je Ratko Kovačević, portparol UIOBiH.

 Stručnjaci kažu da su pozitivni trendovi očekivani uslijed obnavljanja i reaktivacije privrednih aktivnosti zaustavljenih prošle godine zbog zaključavanja i straha od širenja zaraze. Imamo i povećana potrošnju u ljetnim mjesecima dolaskom dijaspore, te će realni pokazatelji biti vidljivi krajem godine.

"Treba biti vrlo oprezan i mislim da se značajan rast prihoda od PDV-a ne može očekivati. Možda neki blagi rast ali ovo je baš bilo otvaranje što ne možemo očekivati u narednom periodu i to će ovisiti o tome kakva situacija bude od septembra vezano za situaciju sa korona virusom", naglašava Predrag Duduković, ekonomista.

UIO vrši raspodjelu državi, enitetima i Brčko distriktu, a za dalju raspodjelu nadležna su resorna ministarstva. Siguran prihod u našim uslovima, objašnjava ekonomista Zoran Pavlović, nije motiv vlastima za daljnji napredak.

"Briga za ekonomiju ne postoji ni u jednom resornom ministarstvu. Zašto? Zato što oni žive na bazi prihoda od indirektnih poreza i koliko ima raspoređuju. Problem je što entiteti upravljaju , entiteti enormno troše i to na luksuz koji je neprimjeren uključujući i državne institucije. Vidio sam inicijativu koliko službenih automobila uopšte ima na tom nivou pa se nakon 3600 automobila još uvijek nije došlo do kraja", smatra Zoran Pavlović, ekonomista.

Nakon pada u godini pandemije i Poreska uprava Republike Srpske bilježi povećanje naplate javnih prihoda. Prikupljeno je milijardu i 600 miliona maraka što je 14 odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu. Po osnovu direktnih poreza prikupljena su 304 miliona, 16% više u odnosu na isti period 2020.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital