BiH izvezla naoružanje vrijedno 205 miliona KM

31.01.2019. 10:17 / Izvor: Nezavisne novine
BiH izvezla naoružanje vrijedno 205 miliona KM

Uvoz proizvoda namjenske industrije u BiH je u prošloj godini zabilježio pad od 13,26 odsto, i iznosio je svega 12,47 miliona KM.

Namjenska proizvodnja BiH čeliči svoju poziciju na inostranim tržištima, čemu svjedoči i podatak da smo prošle godine izvezli oružje, municiju i slične proizvode ukupne vrijednosti oko 205 miliona maraka.

"To je za 5,7 odsto više nego u godini ranije, kada je izvoz iznosio oko 193,9 miliona KM", rekli su za "Nezavisne" u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Spisak zemalja, u koje su naši oružje i municija odlazili, prilično je šarolik. Tako se najviše izvozilo u Saudijsku Arabiju, i to u vrijednosti od 75 miliona KM, a zatim u Tursku - 29,5 miliona KM. Slijede Egipat (24,27 miliona KM), Avganistan (23 miliona KM) te SAD (16 miliona KM).

"U prekomilionskim vrijednostima izvozilo se i u Bugarsku, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku, Rumuniju, Maroko, Moldaviju, Švajcarsku, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Namibiju", potvrdili su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Najviše je tokom prošle godine izvezeno municije, u koju spada 94 odsto od ukupnog izvoza, odnosno vrijednost veća od 192 miliona KM, dok se u kategoriji oružja najviše izvoze dijelovi za vojno oružje u iznosu od osam miliona KM.

Almin Mališević, sekretar Udruženja metalne i elektro industrije pri Privrednoj komori FBiH, rekao je za "Nezavisne" da Komora u jednoj od svojih asocijacija ima i grupaciju namjenske industrije, a koja broji 17 firmi.

"U BiH je namjenska industrija jedna od najbrže rastućih grana. Kada gledamo ukupan izvoz ili proizvodnju, ona ne čini veliki procenat, ali rast koji ona iz godine u godinu ostvaruje daje nam za pravo da dodatno možemo računati na pozitivne efekte u narednim godinama", rekao je Mališević.

On smatra da u BiH treba dodatno razvijati ovu granu, posebno jer su velike potrebe na svjetskom tržištu i, kako ocjenjuje, sigurno je da u toj konkurenciji BiH može naći svoje mjesto.

Po njegovim riječima, radi se o industriji koja je jako široka, a mi sa svojom proizvodnjom možemo učestvovati u velikom tržišnom kolaču.

"Mi najviše proizvodimo municiju, odnosno kapisle, te dijelove artiljerijskog oružja. U pitanju je proizvodnja koja je tradicionalna nekoliko decenija u BiH i sigurno je da će ti proizvodi i dalje imati budućnost", pojasnio je Mališević.

Po riječima Tane Peulića, predsjednika Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, kada je riječ o namjenskoj industriji u RS može se govoriti o firmama "Orao" Bijeljina, "Kosmos" Banjaluka te "Tehnički remont" Bratunac.

"Sva tri preduzeća rade i posluju, a najbolje rezultate postiže 'Tehnički remont' Bratunac", rekao je Peulić, dodajući da sva tri preduzeća imaju i tehničke i materijalne i stručne kapacitete za dalji razvoj.

Inače, uvoz proizvoda namjenske industrije u BiH je u prošloj godini zabilježio pad od 13,26 odsto, i iznosio je svega 12,47 miliona KM.

"Top tri uvozne zemlje su Srbija (2,5 miliona KM), Italija (1,6 miliona KM) te Hrvatska (1,1 milion KM), dok je uvoz s ostalih tržišta zabilježio vrijednosti ispod milion KM", navode iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Kretanja u spoljnotrgovinskoj razmjeni naoružanja u 2018.

Izvoz +5,7%

Uvoz -13,26%

(Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH)

DRŽAVE U KOJE SMO IZVOZILI:

Saudijska Arabija Turska Egipat Avganistan SAD Bugarska Hrvatska Srbija Njemačka Rumunija Maroko Moldavija Švajcarska Katar Ujedinjeni Arapski Emirati Namibija

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital