Kapital / IZVJEŠTAJI

BiH na 109. mjestu prema globalnom izvještaju konkurentnosti za 2009.-2010. godinu

09.12.2009. 14:38 / Izvor: Fena

Prema Izvještaju o globalnoj konkurentnosti za 2009.-2010. godinu, koji je pripremio Svjetski ekonomski forum, od 133 obuhvaćene zemlje, BiH je po konkurentnosti na 109. mjestu i u odnosu na prethodni izvještaj pogoršala je svoju poziciju za dva mjesta.

Prezentirajući 09. decembra 2009. godine u Sarajevu, istovremeno, Izvještaj o konkurentnosti BiH i zemalja regiona za 2009.-2010., rađen prema tom izvještaju, a koji su pripremili Akademija nauka i umjetnosti BiH i MIT Centar Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, direktor MIT Centra Zlatko Lagumdžija kazao je da najveći problemi za BiH i dalje su tehnološka spremnost, inovativnost, infrastruktura, visoko obrazovanje i specijalistička naobrazba te institucionalna usklađenost.

Najveći problemi poslovne zajednice, kako je rekao, su neefikasna državna birokratija, neadekvatna politika i korupcija, dok najveću prepreku za poslovanje u BiH predstavljaju nestabilnost vlada i politika.

Lagumdžija je posebno dodao da se iz izvještaja da zaključiti da je jako loša i osljetljivost na socijalne i ekonomske probleme i da se u 2010. mogu očekivati najviše socijalne tenzije u BiH.

U novom izvještaju BiH je pokazala blagi rast u segmentu zdravstva i osnovnog obrazovanja i makroekonomskoj stabilnosti.

U aktivu, odnosno pozitivnije parametre, ubrajaju se i poslovna cijena kriminala i nasilja, kvalitet isporuke energije, učešće žena u radnoj snazi, korištenje Interneta, širenje HIV-a, poslovna cijena terorizma, što govori da je došlo do porasta unutrašnje stabilnosti u BiH.

Komentirajući ovaj izvještaj, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da zabrinjavaja to što je BiH, prema izvještaju, od 11 zemalja jugoistočne i centralne Evrope na posljednjem mjestu te je apelirao na sve nivoe izvršne vlasti da taj dragocjeni izvještaj iskoriste i krenu u akciju, odnosno analiziraju slabe strane iz izvještaja i definiraju svoje politike prema njima.

"Iz izvještaja se vidi da daleko zaostajemo kada je riječ o stabilnosti vlada, politika, poreznim stopama, korupciji i mislim da je za to potrebna, prije svega, politička volja. Međutim, ono što ipak ohrabruje jeste činjenica da je od 13 glavnih parametara BiH u pet zabilježila poboljšanje", kazao je Komšić.

Prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian ocijenio je da je za negativne pokazatelje u aktuelnom izvještaju najviše krivo nedosljedno provođenje reformi i da je BiH sa 109. mjestom iza Ugande i samo malo ispred Kambodže.

"Stvari idu nagore zato što se političke reforme odgađaju jer se čeka da prođe kriza, a to je pokazano i u izvještaju. Politička nestabilnost je odgovorna i za polovinu stvari što je loše poslovanje. Zato bi na narednim izborima trebalo da pobijede stranke koje mogu najviše učiniti da se deblokiraju reforme", kazao je Gregorian.

Dodao je da najviše o padu konkurentnosti BiH govori broj o 70.000 osoba koje su u devet mjeseci ove godine ostale bez posla i da su to sve rezultati kojih treba da se stidi politički establišment.

Također, šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli naglasio je značaj pokretanja dugoročnih reformi u BiH, dodavši da u njima treba da učestvuju brojni akteri.

Mantovanelli je rekao da je ove godine bilo blagih reformskih pomaka, ali da je BiH ipak posljednja u tom segmentu u regionu, dok su "reformske zemlje" Albanija i Makedonija.

Po lakoći poslovanja, kako je kazao, a prema Izvještaju Svjetske banke, BiH je ove godine na 116. mjestu od 173 zemlje, koliko ih je obrađeno.

Rekao je da je evidentno poboljšanje kada je riječ o poreznim stopama, ali da je još komplicirana porezna procedura, da proces registracije imovine još napreduje, te da su loši rezultati kada je u pitanju osnivanje preduzeća i međudržavna trgovina.

Među prvih pet po konkurentnosti u svijetu su Danska, SAD, Singapur, Švicarska i Švedska. Od zemalja regiona Slovenija je na 37. mjestu, Hrvatska 72., Crna Gora 62., Srbija na 93., Makedonija 84., a Albanija na 96. mjestu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital