Kapital / BH BERZE

BiH očekuje drastičan BDP-a u 2009. godini

02.03.2009. 12:04 / Izvor: Dnevni list

Posljedice krize BiH trenutno najviše osjeti kroz kreditne restrikcije, pad izvoznih cijena i potražnje kao i pad doznaka iz inostranstva, stoji u analizi stručnjaka Svjetske banke u BiH. Procjenjuju da će se kao kao i u ostalim tranzicijskim ekonomijama, i naša zemlja suočiti s drastičnijim smanjenjem stope privrednog rasta.

U 2009. godini realni rast BDP-a vjerovatno će pasti za sedamdeset posto i više, a što se tiče oporavka očekuje se da će on biti spor.

"Siromaštvo bi moglo porasti jer će neke kompanije morati optustiti radnike, a prihodi doznaka iz inostranstva mogli bi također pasti", ističu iz Svjetske banke. Očekuju i značajno smanjenje direktnih stranih investicija.

Osim uočavanja problema predložili su i kratkoročne kao i dugoročne mjere koje bi vlade u BiH trebale preduzeti kako bi se ublažile posljedice krize. Ono što su posebno naglasili je da će, bez obzira koje mjere provodili, od ključne važnosti biti koordinirana akcija svih nivoa vlasti. Kao jedna od kratkoročnih mjera predložen je i nastavak s jačanjem stabilnosti monetarnog i fiskalnog sistema.

Navode da bi u slučaju da dođe do većeg ekonomskog pada, država trebala razmisliti o privremenim i dobro usmjerenim fiskalnim stimulansima, koji bi trebali biti finansirani iz dodatnih vanjskih izvora. Vlade bi trebale poboljšati strukturu javne potrošnje – povećati javne investicije, smanjiti plaće i socijalna izdvajanja koja će biti usmjerena samo na najugroženije kategorije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital