BiH ove godine očekuje pad BDP-a od tri posto

15.09.2020. 09:39 / Izvor: Avaz.ba
BiH ove godine očekuje pad BDP-a od tri posto

Govoreći o projektima koje EIB finansira u BiH, Frišija je rekla da je EIB investirala 650 miliona evra u izgradnju autoputa na Koridoru 5C.

Predstavnica Kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za BiH i Crnu Goru Sandrin Frišija izjavila je da se očekuje da će projektni rast BDP-a u BiH za 2020. godinu pasti za otrilike tri odsto.

“I stopa nezaposlenosti i nivo stranih direktnih investicija bi se mogli pogoršati, s obzirom na to da su ti pokazatelji bili nepovoljni i prije krize”, rekla je Frišija za Dnevni Avaz.

Ona je naglasila da je EIB nedavno donio finansijski paket za Zapadni Balkan u iznosu od 1,7 milijardi evra za borbu protiv posljedica virusa korona, koji je namijenjen nadoknađivanju najhitnijih nedostataka i gubitaka u zdravstvenom i privatnom sektoru.

Govoreći o projektima koje EIB finansira u BiH, Frišija je rekla da je EIB investirala 650 miliona evra u izgradnju autoputa na Koridoru 5C.

“Ovo je naš najambiciozniji projekt u BiH koji je u velikoj mjeri doprinio bezbjednosti na putu, boljoj trgovinskoj razmjeni, ekonomskom napretku i regionalnim integracijama”, rekla je Frišija, dodajući da je on realizovan u saradnji s Investicionim okvirom za zapadni Balkan (WBIF), koji predstavlja inicijativu EU.

Ona je poručula da će EIB nastaviti da ulaže i u reformu zdravstvenog sektora kako bi se stvorili uslovi za uspostavljanje moderne, vrhunske medicinske njege dostupne svima.

“Naš cilj je da podignemo spremnost BiH za slučajeve vanrednih stanja i prirodnih katastrofa. U tom smislu EIB je podržao obnovu sistema za zaštitu od poplava duž reke Save u okviru svoje inicijative za jačanje ekonomske otpornosti”, rekla je Frišija.

Ona je dodala da je od 1977. godine do danas EIB za BiH izdvojio 2,7 milijardi evra, koje su najvećim dijelom investirane u transportni sektor (44 posto) i mala i srednja preduzeća.

Kako je navela, EIB je do sada investirao 755 miliona evra u bh. mala i srednja preduzeća (MSP), kao i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije, čime je očuvano više od 82.500 radnih mjesta.

“U aprilu ove godine potpisali smo zajam za MSP, vrijedan 10 miliona evra s “Raiffeisen Leasing BiH”. U avgustu je potpisan i novi garancijski ugovor s “Raiffeisen bankom” od 12 miliona evra u okviru paketa pomoći za oporavak od oboljenja Kovid-19. Ovaj ugovor će malim i srednjim preduzećima u BiH omogućiti da dobiju kredite pod povoljnim uslovima i ubrzati ekonomski oporavak”, poručila je Frišija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital