BiH prijeti slom- izjednačit će se broj radnika i umirovljenika

08.09.2014. 10:51 / Izvor: Večernji List
BiH prijeti slom- izjednačit će se broj radnika i umirovljenika

Prema dostupnim podacima iz entitetskih zavoda za mirovinsko osiguranje, u BiH na jednog umirovljenika dolazi tek nešto više od jednog zaposlenog, točnije 1,13 zaposlenih, što državu stavlja na dno ljestvice među državama bivše Jugoslavije.

Prema dostupnim podacima iz entitetskih zavoda za mirovinsko osiguranje, u BiH na jednog umirovljenika dolazi tek nešto više od jednog zaposlenog, točnije 1,13 zaposlenih, što državu stavlja na dno ljestvice među državama bivše Jugoslavije. Nažalost, dok broj zaposlenih opada, raste broj umirovljenika, i samo je pitanje dana kada će se ovi brojevi izjednačiti. Iz mjeseca u mjesec sve je veća prijetnja da će BiH doživjeti potpuni slom zbog ovakvih problema.

Usporedba s regijom

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, krajem 2013. godine u toj je zemlji bilo zaposleno nešto manje od 690 tisuća osoba, dok se broj umirovljenika istodobno procjenjuje na oko 620 tisuća.

Kada se radi o regiji, nakon BiH slijedi Hrvatska, a najpovoljniji odnos ima Makedonija. Hrvatska je s omjerom po kojemu na jednog umirovljenika dolazi 1,23 zaposlenih odmah nakon BiH. Slijedi Slovenija u kojoj svakog umirovljenika “izdržava” 1,27 zaposlenih. U Srbiji taj broj iznosi 1,46, a najbolje stoji Makedonija gdje je to 1,76 zaposlenih na jednog umirovljenika. “Omjer je loš, a od početka gospodarske krize bilježimo drastično pogoršanje”, kazao je Tihomir Joksimović, glasnogovornik Fonda MIO Republike Srpske. On je iznio podatak po kojemu je na početku sadašnje krize omjer umirovljenika i zaposlenih bio 1:1,5, da bi krajem 2013. pao na 1:1,13, a već u veljači je bio 1:1,12. Iz mirovinskih zavoda upozoravaju kako je poseban problem to što veliki broj tvrtki svojim radnicima doprinose isplaćuje po najnižoj osnovici što značajno utječe na punjenje mirovinskih fondova. Oni u BiH nikada nisu transformirani iz sustava međugeneracijske solidarnosti pa isplata mirovina svakog mjeseca ovisi isključivo o stupnju naplate.

Kolike su mirovine

Od svih zemalja regije, ali i većine zemalja Europe, prosječne mirovine u Makedoniji i BiH uvjerljivo su najniže. Prema podacima zavoda MIO Makedonije, prosječna mirovina iznosi oko 144 eura. Prema zavodu za statistiku Makedonije, prosječna plaća iznosila je 342 eura. U BiH prosječna mirovina iznosi 367,60 KM, odnosno 188 eura. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna plaća u npr. u svibnju u BiH iznosila je 832 KM, odnosno 425 eura. Slično je i s drugim mjesecima. Umirovljenici u BiH troše mjesečno 75 posto na pristojbe. Nakon BiH slijedi Srbija, gdje je, prema podacima republičkog fonda MIO Srbije, prosječna mirovina 219 eura. Republički zavod za statistiku Srbije priopćio je kako je prosječna plaća u Srbiji iznosila 367 eura.

Za razliku od Balkana, većina građana u Europi živi u blagostanju, kako radnici, tako i umirovljenici. Tako, primjerice, prosječna plaća u Švedskoj iznosi 2281 euro, dok je prosječna mirovina u toj zemlji oko 1350 eura. Isto tako, prosječna plaća u Njemačkoj iznosi 2234 eura, a prosječna mirovina oko 1200 eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital