BiH proglašena poreznom oazom

11.12.2017. 10:11 / Izvor: Dnevni Avaz
BiH proglašena poreznom oazom

Na listu su stavljene države s problemima u jurisdikciji u pogledu poreznog sistema.

Vijeće Evrope u saradnji s Organizacijom za ekonomsku saradnju (OECD) stavilo je našu državu na sivu listu zajedno s drugim državama za koje se sumnja da su tzv. porezne oaze.

Na listu su stavljene države s problemima u jurisdikciji u pogledu poreznog sistema.

"Svrha liste je nastojanje da se spriječe porezne prevare i utaje poreza", navodi se u izvještaju Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina, zajedno sa susjednim zemljama, našla se na sivoj listi zemalja koje trebaju ispuniti određene uvjete kako bi u pogledu oporezivanja postale efikasnije. U dokumentu Vijeća Evrope, naša država spominje se tri puta, a uz sivu listu na koju smo dospjeli, nalazimo se i među zemljama koje treba da postanu članice Globalnog foruma do 2019. godine.

U pogledu potencijalnih članica Globalnog foruma BiH se našla na listi zajedno sa susjednom Srbijom i Crnom Gorom, ali i sa zemljama kao što su Turska, Vijetnam i druge.

Ekonomista Admir Čavalić pojasnio je za „ Avaz“ da se radi o novoj listi koja se pojavljuje prvi put u okviru tijela Evropske unije.

"Ovakvim listama dugoročno EU teži fiskalnoj harmonizaciji, kao i da na određeni način odgovori na aferu "Rajski papiri", koja se pojavila u novembru ove godine. Ipak, ove liste su upitne, jer se, pored BiH, na sivoj listi našla i Švicarska, a neke države EU nisu ni analizirane, kao što su to Malta, Luksemburg ili Velika Britanija", pojasnio je Čavalić.

Dodao je da trenutno neće biti posljedica za BiH, naročito jer je navedeno da naša država želi sarađivati sa EU u narednoj godini.

"Konkretno, nama se zamjera transparentnost u pogledu poreza, a EU zanima može li brzo dobiti podatke o poslovanju određenih kompanija koje prebacuju svoje poslovanje u našu državu. S druge strane interesira ih i mogućnosti transfera profita, što je postalo aktuelno zbog afere s kompanijom "Google“ u Irskoj", istakao je Čavalić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital