BiH se sprema za isplatu po tužbi Strabaga od oko 1,2 milijuna eura

12.10.2017. 11:48 / Izvor: Akta.ba
BiH se sprema za isplatu po tužbi Strabaga od oko 1,2 milijuna eura

Strabag je tužio BiH zbog toga što nije uveden u posao gradnje mosta kod Svilaja, koji je dobio na natječaju 2011. godine.

Zbog mosta kod Svilaja, BiH će austrijskom Strabagu AG morati platiti više od milijun eura. Ministarstvo financija i trezora BiH će, u suradnji s Ministarstvom prometa i veza te Pravobraniteljstvom Bosne i Hercegovine, realizirati konačnu odluku Stalnog arbitražnog suda u Haagu od 24. srpnja ove godine, donesenu u arbitražnom postupku po tužbi tužitelja Strabag AG protiv Ministarstva prometa i veza BiH, u dijelu glavnog duga i kamata.

Taj zaključak donesen je nakon što je Vijeće ministara BiH upoznato s informacijom i stavom Pravobraniteljstva o konačnosti te odluke.

"Konačna odluka arbitra pojedinca od 24. srpnja 2017. godine, u dijelu koji se odnosi na troškove arbitražnog postupka, bit će realizirana nakon donošenja odluke arbitra pojedinca o troškovima po zahtjevu Strabaga AG kojim je tražen ispravak odluke", stoji u priopćenju Vijeća ministara BiH. Konačnom odlukom Stalnog arbitražnog suda u Haagu, Ministarstvo prometa i veza obvezno je tvrtki Strabag AG platiti 910.846,68 eura uz dnevnu kamatu od 193,52 eura do dana isplate. Istodobno će 360.185,61 euro na ime pravnih i drugih troškova te iznosa koji je tužitelj unaprijed uplatio u postupku.

Ministarstvo prometa i veza zaduženo je Vijeću ministara dostaviti potpuno izvješće o sastanku koji je održan s predstavnicima Strabaga u cilju postizanja dogovora o mirnom rješavanju ovog spora.

"Podsjećamo kako je aktualni saziv Vijeća ministara BiH još u veljači 2016. ovlastio Pravobraniteljstvo i Ministarstvo prometa i veza poduzeti sve radnje i mjere za mirno rješavanje ovog spora, uključujući i eventualno sklapanja izvansudske nagodbe, ali, unatoč održanom sastanku, dogovor nije postignut", navodi se u priopćenju Vijeća ministara BiH.

Ranije je Vijeće ministara zaključilo da Pravobraniteljstvo Bosne i Hercegovine informaciju sa svim prilozima vezanim uz arbitražni postupak dostavi Tužiteljstvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), koju će sada Pravobraniteljstvu dopuniti i kompletiranu informaciju, uključujući i zahtjev za regresiranje sredstava, dostaviti Tužiteljstvu BiH.

Strabag je tužio BiH zbog toga što nije uveden u posao gradnje mosta kod Svilaja, koji je dobio na natječaju 2011. godine.

Konačnu odluku Arbitražni sud u Haagu donio je 24. srpnja ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital