Kapital / IZVJEŠTAJI

BIHAMK se priključuje globalnoj kampanji "Učinimo ceste sigurnim"

25.05.2007. 08:39 / Izvor: Fena

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) uz brojne klubove širom svijeta od 28. maja 2007. priključuje se globalnoj kampanji "Make roads safe" (Učinimo ceste sigurnim), koja se realizuje pod pokroviteljstvom FIA Fondacije.

Rukovodilac Sektora za međunarodnu saradnju BIHAMK-a Vanja Hreljić je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazala da je glavna aktivnost u toku ove kampanje potpisivanje peticije koja će biti upućena generalnom sekretaru UN-a prije održavanja rasprave o sigurnosti na cestama na Generalnoj skupštini UN-a u novembru.

Osnovni cilj kampanje je probuditi svijest političara, medija i svih učesnika u saobraćaju i ukazati na globalnu sigurnost saobraćaja kao prioritetno pitanje za razvoj čovječanstva.

Kampanja je pokrenuta kako bi se usvojio desetogodišnji akcijski plan vrijedan 300 miliona USD, namijenjen poboljšanju cestovne sigurnosti u zemljama u razvoju i kako bi se za cestovnu sigurnost odvajalo najmanje 10 posto novca iz budžeta koji Svjetska banka i drugi međunarodni donatori namjenjuju cestovnoj sigurnosti.

Prema statističkim podacima, u saobraćajnim nezgodama svaki dan na cestama širom svijeta strada oko 3.000 osoba, a od toga je 500 djece. Dakle, svakih šest sekundi neko umre ili postane invalid na cestama, dok svake tri minute pogine jedno dijete.

Ukoliko se podaci zbroje za godinu dana broj poginulih u saobraćajanim nezgodama širom svijeta prelazi 1,2 miliona osoba, dok je broj povrijeđenih 50 miliona.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije saobraćajne nezgode se nalaze među deset vodećih uzroka smrtnosti u svijetu. One su poslije AIDS-a najveće ubojice mladih ljudi.

Peticiju građani mogu potpisati na web stranici BIHAMK-a www.bihamk.ba i tokom trajanja kampanje na lokalitetima u 12 gradova, a osim toga BIHAMK će vršiti i podjelu brošura s osnovnim porukama kampanje.

BIHAMK se također aktivno uključio i u panevropsku informativnu kampanji o elektronskoj kontroli stabilnosti ( "Electronic Stability Control"- ESC).

Ova tehnologija pokazala se izuzetno uspješnom u sprječavanju izlijetanja vozila s ceste.

ESC funkcionira na principu korištenja nekoliko inteligentnih senzora koji detektuju trenutak kada vozač izgubi kontrolu nad vozilom, nakon čega ESC interveniše kočenjem relevantnog točka što omogućava ponovnu stabilizaciju vozila i izbjegavanjem slijetanja s ceste.

Procjenjuje se da bi se upotrebom ESC-a rizik od saobraćajnih nezgoda mogao smanjiti za 20 posto.

Ova tehnologija proglašena je za najznačajniji izum u oblasti cestovne sigurnosti nakon sigurnosnog pojasa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital