Bijeljinski Sport Vision kupio slovenački lanac Tomas sport 2

27.03.2019. 08:39 / Izvor: Poslovni dnevnik
Bijeljinski Sport Vision kupio slovenački lanac Tomas sport 2

Kompanija Sport Vision, osnovana 1996. godine u Bijeljini, a čije sjedište je u Beogradu.

Kompanija Sport Vision, osnovana 1996. godine u Bijeljini, a čije sjedište je u Beogradu, novi je vlasnik slovenskog lanca trgovina sportskom opremom Tomas Sport 2.  Osnivač Tomas Sporta Tomaž Završnik zajedno sa suradnicima prodao je svoje udjele BDS Sport Grupi sa sjedištem na Cipru, iza koje stoje Dragan i Borislav Stanojlović, vlasnici Sport Visiona, izvijestio je portal Siol.net. 

Tomas sport 2 je na tržištu sportske opreme, kojeg u Sloveniji čine Intersport, Hervis i Sportsdirect, a u posljednjih nekoliko godina i francuski Decathlon, u tri desetljeća stvorio uspješnu priču. Posjeduje 20 trgovina sportskom opremom u Sloveniji i Hrvatskoj, te tri online trgovine u Sloveniji i jednu u Hrvatskoj.  Važna imovina je i nekretnina na Čopovoj ulici u središtu Ljubljane, Tomas sport 2 je jedan od sedam vlasnika. Prema riječima Tomaža Završnika, osnivača i većinskog vlasnika Tomas sporta 2, inicijativa za prodaju tvrtke došla je s njegove strane, odnosno od vlasnika tvrtke. Osim Završnika, to su bili i direktor tvrtke Roman Čope, te Rok Završnik i Igor Perčič.

Žele udvostručiti promet

Završnik kaže da su se odlučili za prodaju zbog konsolidacije tržišta za prodaju sportske opreme, koje će završiti sa samo nekoliko jakih igrača, a jedan od njih očito želi biti srpski Sport Vision.  Razgovori o akviziciji Tomas sporta 2 trajali su gotovo godinu dana, ali prodajna cijena još nije poznata. "Prvi put smo se sreli prije nešto više od godinu dana, a prije smo ih znali kao jake igrače na tržištu sportske obuće i odjeće", kaže Završnik.

"Do sada, osim plaćanja preuzimanja, nisu bila potrebna veća ulaganja", kažu iz srpske kompanije, koja ima ambiciozne ciljeve u Sloveniji. "Naš je cilj učiniti Tomas sport vodećim igračem u maloprodaji sportske i lifestyle obuće i odjeće, a do 2022. udvostručiti trenutni promet", kažu iz Sport Visiona. Cilj će se ostvariti ponudom novih brandova koji još nisu prisutni u Sloveniji, ali i otvaranjem novih trgovina sljedećih mjeseci i godina.  Kako kažu, već su se dogovorili o nekim dodatnim lokacijama u trgovačkim centrima, gdje će otvoriti trgovinu ove ili početkom iduće godine. 

I direktor Tomas sporta 2 Roman Čope također najavljuje nova radna mjesta i širenje na slovenskom tržištu, a u budućnosti vjerojatno i na Zapadu. Kompanija Sport Vision lider je u prodaji sportske obuće, odjeće i opreme na tržištu regije. Posluje u devet zemalja: Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Albaniji, Bugarskoj i Rumunjskoj. Ima široku malorodajnu mrežu, s više od 100 trgovina, kao i online prodaju. Sport Vision je zastupnik renomiranih sportskih brendova, kao što su Champion, Ellesse, Umbro, New Balance, North Face i mnogih drugih. 

Pomilovao ga Milorad Dodik

Također je i partner vodećih svjetskih sportskih brendova Nike, Adidas, Reebok i Under Armour, čiji proizvodi se mogu naći u svim maloprodajnim objektima kompanije, u kojoj je zaposleno više od 4000 osoba. Bosanskohercegovački mediji mnogo su pisali o vezama braće Stanojlović s utjecajnom političarem, predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom. U javnosti se uopće ne pojavljuju, rekao je za Siol.net poznavatelj prilika iz BiH, koji ne želi biti imenovan. Dragan Stanojlović je 2006. godine osuđen zbog utaje poreza, prenosi Siol.net pisanje BiH medija.

Međutim, njegova kazna je ostala samo na papiru. Poduzetnik je prvo izbjegao odlazak na odsluženje kazne, a na kraju ga je pomilovao Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Na pitanje zašto su slovenski trgovački lanac kupili preko ciparske tvrtke, Stanojlovići odgovaraju da je BDS Sport Group dio grupe Sport Vision za europsku regiju i da su odlučili da kupnju obavi ta njihova tvrtka.  Tomas sport 2, kako kažu, privukao ih je zbog dobrog pozicioniranja robne marke, a istovremeno su akvizicijom popunili prazninu u lancu trgovina diljem Balkana. 

Nezadužena kompanija

Lani ostvarili prodaju vrijednu 14,4 mil. eura. Tomas sport 2 lani je ostvario rekordnu prodaju od nešto više od 14,5 milijuna eura, uz dobit od oko milijun eura. EBITDA se između 2014. i 2017. godine udvostručila na 1,5 milijuna eura. Istodobno, Tomas sport 2 je relativno nezadužena kompanija. Neto dug na kraju 2017. godine iznosio je milijun eura. Tako neto dug iznosi dvije trećine EBITDA, dok je slovenski prosjek za ovaj pokazatelj iznosio 2,57 u 2017. godini. Vlasnik Tomas sporta 2 sa 90% udjela bila je sama tvrtka, 3,5% bilo je u vlasništvo tvrtke Superge.si, dok su ostatak dijelili Završnik (oko 5%) i tri njegova suradnika (svi manje od jedan posto).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital