Bitcoin probio i razinu od 23.000 dolara

18.12.2020. 12:01 / Izvor: seebiz.eu
Bitcoin probio i razinu od 23.000 dolara

Nakon jučerašnjeg probinanja magične granice od 20.000 dolara, bitcoin je nastavio streloviti rast.

Nakon jučerašnjeg probinanja magične granice od 20.000 dolara, bitcoin je nastavio streloviti rast.

Ovaj put je proboj "svete granice" privukao nove kupce, a pomogao je i jučerašnji sastanak Feda, nastavljajući se "obvezati da će koristiti sva sredstva za potporu gospodarstvu". Tečaj bitcoina nesmetano je slomio tisuće i dosegao sve do današnjih 23.690 dolara, kada je, kako se očekivalo, uslijedilo usporavanje i mini korekcija vrijedna dobrih 1000 dolara. U 13 sati vrijednost je bila 22.750 USD, odnosno 18.540 USD.

Ključni generator rasta vrijednosti bitcoina jest poplava monetarne likvidnosti, koja povećava vrijednost svih rizičnih ulaganja. Kamatne stope su nula ili čak negativne, kupnja sigurnih državnih obveznica ili inzistiranje na bankovnim depozitima gotovo je kažnjiva (usput rečeno, slovenski bankarski sektor također nagovještava da bi mogao uvesti naknade za depozite sljedeće godine).

Sve više i više institucionalnih investitora stoga prepoznaju bitcoin kao važnu investicijsku kategoriju, a mnogi su veliki igrači posljednjih mjeseci uvelike ojačali svoje pozicije u bitcoinu.

Bitcoin, naravno, nije postao otporan na nove velike padove, ali upravo zato što postaje sve važniji za veće ulagače, čini se da se 2018. manje vjerojatno ponavlja u 2018. To se odražava i na broju bitcoina koje investitori imaju u kriptovalutama. Trenutno ih je 2,4 milijuna, što je najniže od kolovoza 2018. Ulagači očito još nisu spremni za veće otkup gotovine, inače bi više bitcoina prebacili iz svojih kriptovaluta u mjenjačnice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital