(Biznis)Zdenko Lekan, generalni direktor "Konsing grupe" - neimari mobilne telefonije

30.06.2008. 14:53 / Izvor: Biznis
(Biznis)Zdenko Lekan, generalni direktor 'Konsing grupe' - neimari mobilne telefonije

Kompanija na čijem sam čelu proživljava "zlatne dane" zahvaljujući ekspanziji mobilnih operatera u Srbiji i regionu. Uprkos tome, odlučili smo da pokrenemo i sopstvene projekte, kako bismo obezbedili sigurnu budućnost, kaže u intervjuu Zdenko Lekan, generalni direktor "Konsing grupe", firme koja je izgradila veći deo mreža mobilne telefonije u zemlji i regionu. Ova američko-srpska kompanija dugogodišnji je partner mobilnih operatera, obavljajući poslove projektovanja i instalacije telekomunikacionih mreža, sastavljenih od takozvanih baznih stanica - nervnog sistema mobilne telefonije. Dolaskom inostranih operatera u Srbiju, kao i širenjem domaćeg u regionu, naglo je i narastao i posao "Konsinga", koji je zbog toga morao da udvostruči broj zaposlenih, pa i da u petak otvori novu velelepnu poslovnu zgradu u zaleđu Bežanijske kose u Beogradu. Širenje "Konsinga" će, kaže Lekan, biti nastavljeno, pošto ta kompanija pokreće jedan kompleksan projekat stvaranja sopstvene telekomunikacione mreže, koja će biti korišćena, pre svega za lanac multifunkcionalnih info kioska, na kojima će građani moći da kupuju karte, dopune, surfuju internetom, primaju i šalju poštu...

Da li je "Konsingu" "uletela sekira u med"?

- U poslednjih pet godina naglo smo proširili poslove, pre svega zahvaljujući velikim zbivanjima na tržištu. "Telenor" je kupio "Mobtel". "Vip mobail" je došao na ovaj teren. "Telekom Srbija" je kupio "Telekom Srpske" i licencu za trećeg operatera u Crnoj Gori. S obzirom na to da je "Konsing" lider u izgradnji infrastrukture za mobilnu telefoniju, za nas su ova širenja predstavljala ekspanziju našeg biznisa. Imali smo dilemu da li da zadržimo postojeći obim posla ili ne. Na kraju smo odlučili da prihvatimo izazov i zahvaljujući novim projektima zaposlili još dve stotine ljudi.

Kolika je vrednost poslova koje obavljate?

- Očekujemo da ćemo do kraja 2008. imati obim poslova u vrednosti od 70 mil USD, uključujući i poslovanje firmi ćerki u Republici Srpskoj, Sarajevu, Crnoj Gori i na Kosovu. Od početka godine do danas ostvarili smo polovinu planiranih poslova.

Koji deo posla vaša firma zapravo odradi za operatera?

- Od izbora lokacija za postavljanje stanica, pribavljanja dozvola, projektovanja, izgradnje do montaže i puštanja opreme u rad. Na neki način to je sistem "ključ u ruke". Njihovo je samo da nam dostave tehniku. Politika operatera je da najčešće sami nabavljaju opremu, jer tako ostvaruju određene popuste pri kupovini.

Da li sve poslove obavljate sami ili koristite i podizvođače?

- Jedino što ne radimo su građevinski radovi, zašta koristimo druge domaće kompanije.

Imate li konkurenciju u tom poslu?

- Nekoliko kompanija u Srbiji se bavi našim poslom, ali "Konsing" trenutno pokriva čak 70% tržišta. Konkurencija je uvek dobra, jer te uvek čini boljim za biznis. Kada nemaš konkurenciju, brzo se uspavaš. Uprkos velikom tržišnom učešću, poštujemo sve najviše međunarodne standarde poslovanja i pristupamo svakom poslu krajnje ozbiljno, što nam je i obezbedilo ovakav uspeh.

Koliko dugo već radite sa telekomunikacionim operaterima?

- Prvi projekat "Konsinga", koji je osnovan 1996. godine, bila je izgradnja mreže za pejdžing sistem Srbije. Izgradili smo i prvu mobilnu mrežu NMT za "Mobtel" - takozvanu 061 mrežu, a potom i GSM 063 mrežu. U Republici Srpskoj smo postavili tamošnju mrežu, a potom smo se vratili i na Kosovo. Prošle godine smo u Crnoj Gori napravili svetski rekord u branši. Za svega 72 dana u upotrebu smo stavili 63 bazne stanice. Ovo malo kojoj kompaniji u svetu može da pođe za rukom. Jedan od velikih projekata nam je bila i izgradnja WLL mreže u Raškoj oblasti. U pitanju je fiksna telefonija koja funkcioniše preko radio-mreže.

poziv na pretplatu na - www.biznisnovine.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital