Blago usporen pad poslovnih aktivnosti u eurozoni

24.05.2013. 09:57 / Izvor: Business.hr
Blago usporen pad poslovnih aktivnosti u eurozoni

Kriza u gospodarstvu eurozone u svibnju je blago popustila, no izostale nove narudžbe sugeriraju da će se aktivnosti vjerojatno smanjiti i u drugom tromjesečju, pokazalo je najnovije izvješće Markita.

Kriza u gospodarstvu eurozone u svibnju je blago popustila, no izostale nove narudžbe sugeriraju da će se aktivnosti vjerojatno smanjiti i u drugom tromjesečju, pokazalo je najnovije izvješće Markita. Preliminarni indeks menadžera nabave (PMI) u uslužnom sektoru eurozone, koji obuhvaća oko 2.000 kompanija s područja uslužnih djelatnosti u svibnju je uvećan na 47,5 bodova, s travanjskih 47 bodova.

Time je dosegnuo najvišu razinu u posljednja tri mjeseca, no i dalje se, šesnaest uzastopnih mjeseci, drži ispod 50 bodova, što ukazuje na pad aktivnosti.

PMI za sektor proizvodnje u eurozoni također je zabilježio najvišu razinu u posljednja tri mjeseca. U svibnju se popeo na 47,8 bodova, s travanjskih 46,7 bodova.

Sveobuhvatni PMI za proizvodni i sektor usluga u svibnju je uvećan na 47,7 bodova, što je također njegova najviša razina u posljednja tri mjeseca. U travnju je iznosio 46,9 bodova.

S druge strane, indeks novih narudžbi u uslužnom sektoru smanjen je na 45,3 boda, sa 46,2 boda u travnju, a to znači da se veći napredak po pitanju PMI-ja u idućem mjesecu čini malo vjerojatnim.

U Markitu tumače da cjelokupno izvješće upućuje na ocjenu da je gospodarska situacija u drugom tromjesečju više manje nalik onoj iz prvog tromjesečja kada je gospodarstvo eurozone smanjeno za 0,3 posto.

"Postoje naznake da tempo pada aktivnosti usporava i to, dakako, upućuje na zaključak da možda ulazimo u razdoblje stagnacije, no slabosti će se zadržati puno dulje nego što su mnogi predviđali", kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Napominje i da se prije može očekivati da će brojke početi očitovati naznake stabilizacije krajem godine.

Williamson dodaje da postoje naznake ublažavanja tempa pada aktivnosti u svibnju u perifernim članicama eurozone. "S druge strane, međutim, svjedočimo oštrom padu poslovnih očekivanja u uslužnom sektoru za idućih 12 mjeseci", upozorio je.

Poslovna očekivanja značajno su pogoršana u svibnju zabilježivši najnižu razinu od prosinca, nakon što su u travnju ojačala na najvišu razinu u gotovo godinu dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital