Bolje stanje u bankarskom sektoru, uskoro reformisanje IRB RS-a

Kapital / BANKARSTVO

Bolje stanje u bankarskom sektoru, uskoro reformisanje IRB RS-a

03.10.2019. 12:24 / Izvor: Akta.ba

Stanje u bankarskom sektoru Republike Srpske (RS) je mnogo bolje nego što smo to imali prethodnih godina - rekla je entitetska ministrica finansija Zora Vidović tokom razgovora s predstavnicima Misije Svjetske banke, predvođenim Johanom Jeger, višim stručnjakom za finansijski sektor.

Banke su, kako su istakle, likvidne, a u narednom periodu će se raditi na tome da se što više kreditnih sredstava usmjeri na podršku privredi.

Posebno je bilo riječi o unapređenje upravljanja i poslovanja Investiciono-razvojne banke (IRB) RS-a.

Vidović je na sastanku u Banjoj Luci dodala da je Vlada RS-a započela pripreme za reformisanje IRB-a u skladu s potrebama tržišta, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva finansija.

"To je jedan od ciljeva zacrtanih Programom rada Vlade u dijelu povećanje konkurentnosti i produktivnosti privrede RS na čijem ispunjavanju intenzivno radimo i na tom polju očekujemo tehničku podršku Svjetske banke, kako bi najbolja rješenja, bankarski standardi i međunarodne prakse bile ugrađene u buduću ulogu, misiju i mandat Investiciono razvojne banke RS", kazala je.

Eksperti Svjetske banke su tokom sastanka izjavili da su zadovoljni realizacijom prethodne tri komponente Projekta jačanja bankarskog sektora koje su bile usmjerene na unapređenje zakonodavnog okvira za poslovanje i nadzor, te da, kako je saopćeno. očekuju da će i četvrta komponenta posvećena unapređenju poslovanja Investiciono razvojne banke biti uspješno privedena kraju.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital