Bosch će preuzeti Siemensov udio u društvu BSH

22.09.2014. 15:47 / Izvor: eKapija.ba
Bosch će preuzeti Siemensov udio u društvu BSH

Bosch i Siemens jučer su se dogovorili da će Robert Bosch GmbH preuzeti Siemensov udio od 50% u zajedničkom pothvatu BSH Bosch und Siemens Hausgerate GmbH (BSH).

Bosch i Siemens jučer su se dogovorili da će Robert Bosch GmbH preuzeti Siemensov udio od 50% u zajedničkom pothvatu BSH Bosch und Siemens Hausgerate GmbH (BSH). Transakciju su odobrili Boschev Upravni odbor i Nadzorni odbor, te Siemensova Uprava i Nadzorni odbor. Kupovna cijena iznosit će ukupno 3 milijarde eura. Osim toga, Siemens i Bosch primit će svaki od društva BSH dodatnu distribuciju od 250 milijuna € prije dovršetka transakcije.

lako je još uvijek potrebno regulatorno odobrenje transakcija će vjerojatno biti dovršena u prvoj polovini kalendarske godine 2015. BSH će onda postati društvo kći u potpunom vlasništvu Grupe Bosch. Prema uvjetima sporazuma, BSH će također smjeti dugoročno proizvoditi i stavljati na tržište kućanske aparate sa Siemensovim brendom.

"BSH je već dugi niz godina uspješno i profitabilno društvo. U strateškom i tehnološkom aspektu ono savršeno odgovara Grupi Bosch", rekao je Dr. Volkmar Denner, predsjednik Upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH. Slično Grupi Bosch, BSH slijedi dugoročnu strategiju usmjerenu na inovacije te ima međunarodni položaj, a predan je tome da bude dobar korporativni građanin.

"Prodaja našeg udjela u društvu BSH dio je našeg nastojanja da zadržimo vrlo intenzivan fokus na našoj osnovnoj djelatnosti. Tijekom njihovog konstantnog snažnog partnerstva koje traje nekoliko desetljeća, BSH je zaslugom Boscha i Siemensa postao uspješni predvodnik na području kućanskih aparata. Uvjeren sam da će združivanjem kontinuiteta i novih perspektiva Boschevo potpuno preuzimanje društva BSH njegovim kupcima, distribucijskim partnerima i zaposlenicima ponuditi vrlo stabilnu i održivu strukturu", izjavio je Siemensov glavni financijski direktor Ralf P. Thomas. Dodao je da su "pregovori s Boschom uvijek bili konstruktivni te su se vodili u duhu uzajamnog povjerenja".

Bosch i Siemens su 1967. udružili svoje djelatnosti na području kućanskih aparata kako bi pokrenuli zajednički pothvat BSH. BSH je od tada postao najveći proizvođač kućanskih aparata u Europi te globalni predvodnik u svojem području s prometom od oko 10,5 milijardi € u 2013. te oko 50.000 zaposlenika diljem svijeta. Asortiman proizvoda tvrtke BSH obuhvaća širok raspon kućanskih aparata, što uključuje sve od štednjaka, pećnica i napa, pa do perilica posuđa, perilica i sušilica rublja, kombiniranih hladnjaka s ledenicom, te malih kućanskih uređaja poput usisavača, aparata za kavu, kuhala za vodu, glačala i sušila za kosu.

"BSH se sjajno uklapa u naše vodeće strateško načelo: tehnologija za život", objasnio je Denner. Proizvođač kućanskih aparata želi putem svojih proizvoda i usluga ponuditi inteligentne tehnologije, visoku razinu komfora i prilagođenost korisniku kako bi ljudima diljem svijeta život bio jednostavniji i ugodniji, ali uz istovremeno očuvanje prirodnih resursa s pomoću vrlo učinkovitih uređaja.

U tehnološkom smislu također postoje prilike za pojačanu suradnju između tvrtki Bosch i BSH na internetu stvari i usluga, području koje je usmjereno na budućnost. "Primjenom koncepata za pametne kuće uporaba kućanskih aparata ubuduće može biti još energetski učinkovitija, uz dodatno poboljšanje prilagođenosti korisniku", rekao je Uwe Raschke, član Upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH odgovoran za poslovni sektor potrošačke robe kojemu BSH trenutačno pripada. Budući da se radi o zajedničkom pothvatu s ravnomjerno raspodijeljenim vlasništvom, nad društvom BSH još nije provedena konsolidacija. Umjesto toga, njegov će se neto prihod uračunati u iznose dobiti na proporcionalnoj osnovi. "Boschevo preuzimanje svih udjela tvrtke BSH jamči nam snažno vlasništvo u budućnosti - vlasnika s dugoročnom orijentacijom koji će nas podržati u našem daljnjem strateškom razvoju", naglasio je glavni izvršni direktor tvrtke BSH Dr. Karsten Ottenberg. Kako bi ostvario cilj udvostručenja prometa do 2025., BSH će povećati ulaganja u istraživanje i razvoj te u sve svoje brendove. "Nakon više od 45 godina kvalitetnog partnerstva sa Siemensom, Bosch putem preuzimanja nudi dugoročnu perspektivu za zaposlenike tvrtke BSH", rekao je Raschke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital