Kapital / IZVJEŠTAJI

Broj inozemnih turista u TK konstantno raste

11.07.2018. 08:39 / Izvor: Avaz.ba

Na području Tuzlanskog kantona broj turista iz godine u godinu je u konstantnom porastu. Lani je na području najmnogoljudnijeg kantona registrirano skoro 50 hiljada turista, što je više u odnosu na godinu prije. Najveći broj dolazaka stranih turista registriran je na području Tuzle, Gradačca i Lukavca.  

Nije dovoljno

Iz Kantonalnog ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja napominju da je tokom prošle godine zadržan rast broja inozemnih turista. Bilo ih je više za 3,29 posto nego 2016. godine.

"Svakako, mi radimo na poboljšanju klime i uvjeta kada je u pitanju turizam i ugostiteljstvo, jer to jedno drugo prati. Turisti koji posjete naš kanton zadržavaju se oko tri dana, što je najduži boravak u Federaciji BiH. Što se tiče Tuzlanskog kantona, imamo uspon turizma i iz godine u godinu svi više radimo na tome", pojašnjava ministar trgovine, turizma i saobraćaja Mirsad Gluhić.

Priču o turizmu u Tuzlanskom kantonu polako je počeo prepoznavati i Univerzitet u Tuzli, koji je ove godine uveo dva studijska programa posvećena ovoj privrednoj grani.

Novi programi

"Ovaj napredak naše zemlje, entiteta i kantona kada je u pitanju turizam trebaju i moraju pratiti školovani ljudi, koji će morati voditi ovu privrednu granu. Kao ministru, drago mi je da je došlo do otvaranja tih odsjeka. To pokazuje da se ozbiljno počelo razmišljati i sistemski prilaziti turizmu na Tuzlanskom kantonu", podcrtava ministar Gluhić.

10.939 

inozemnih turista posjetilo je Kanton 2013. godine

20.589.

gostiju iz inozemstva posjetilo je TK tokom 2017. godine

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital