Broj uposlenih u obrtima u FBiH porastao za 9.176

08.11.2017. 07:43 / Izvor: Fena
Broj uposlenih u obrtima u FBiH porastao za 9.176

Obrtnicima je predloženo da se uključe u Udruženje poslodavaca FBiH da bi na ravnopravan i legalan način učestvovali u realiziranju zakona.

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić jučer su na sastanku s delegacijom Obrtničke komore Federacije BiH istaknuli da je u posljednje dvije godine u Federaciji porastao broj uposlenih u obrtima za 9.176, te ih danas ima 56.940, a 48.000 obrtnika.

"Iz ovih brojeva se nazire da je mogućnost upošljavanja u obrtu daleko najveća", konstatovao je Novalić.

Na sastanku, dodao je, obrtnicima je predloženo da se uključe u Udruženje poslodavaca FBiH da bi na ravnopravan i legalan način učestvovali u realiziranju zakona iz oblasti obrta, koji se indirektno i direktno tiču njih.

"Činimo velike napore da se poboljša ova oblast i zato smo u parlamentarnu proceduru uputili novi zakon o obrtu i srodnim djelatnostima. Cijenimo da je znatno moderniji i bolji budući da pojednostavljuje proceduru za registraciju obrta i skraćuje registraciju za sedam dana sa malo administrativnih generalija. Bit će oslobođeni i obaveza da u izvršnom postupku odgovaraju svojom imovinom", rekao je Novalić. 

Ministar Zukić naglasio da se obrt treba iskoristiti kao veliki potencijal, te je zbog toga održan današnji sastanak.

Nada se da će novi zakon uskoro biti usvojen, a koji će se u formi nacrta razmatrati u četvrtak Dom naroda Federalnog parlamenta.

Predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić kazao je da obrtnici mole da se kroz novi zakon o obrtu ispoštuju primjedbe, koje se odnose na uvoz, izvoz, školsku spremu, bolovanje.

"Ukoliko vlada prihvati naše sugestije mogli bi zaposliti još 50.000 ljudi kada bi svaki obrt zaposlio još po jednog radnika", rekao je Babić.

Ministar Zukić poručio je da će se pokušati izvršiti korekcije ne samo novog zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, nego da će se i u drugim zakonima koji se tiču obrtničke oblasti nastojati otkloniti barijere kako bi imali puno veći broj registrovanih obrta u Federaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital