al
Budžet Grada Zenica za 2019. godinu 60,6 miliona maraka

Kapital / IZVJEŠTAJI

Budžet Grada Zenica za 2019. godinu 60,6 miliona maraka

22.12.2018. 08:23 / Izvor: Akta.ba

Na 32. sjednici Gradskog vijeća Zenica usvojen je Prijedlog Budžeta Grada Zenica za 2019. godinu.

U toku trajanja javne rasprave o Nacrtu budžeta dat je veliki broj prijedloga i sugestija kako od vijećnika Gradskog vijeća i političkih stranaka, tako i predstavnika javnih preduzeća i ustanova, nevladinih organizacija, udruženja, kao i mjesnih zajednica.

Prilikom procjene opravdanosti primjedbi i prijedloga vodilo se računa da se osigura nesmetano funkcionisanje svih oblasti iz nadležnosti Grada Zenica.

Izmjene u odnosu na ranije utvrđeni Nacrt budžeta odnose se na uvećanje sredstava na prihodovnoj i rashodovnoj strani.

Ukupno planirani prihodi i primici u Prijedlogu budžeta za 2019. godinu, zajedno sa akumulisanim viškom prihoda nad rashodima - akumulisanim suficitom, iznose 60.672.190,00 KM.

"Ovo je najveći budžet u istoriji Grada Zenica. Budžet je realan i ostvariv, ali traži maksimum svih koji su zaduženi za njegovu realizaciju. Kao što znate ovo je treći po redu budžet od preuzimanja mandata, Grad sam preuzeo maksimalno zadužen. Predloženi Budžet je razvojni, socijalni, ali i stabilizirajući. Također prvi puta smo oko tri miliona KM opredijelili za poticaj razvoju privrede i poljoprivrede", istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Gradski vijećnici su razmatrali i usvojili Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama.

Osnovni razlog za donošenje izmjena i dopuna Odluke o komunalnim taksama je donošenje Presude Ustavnog suda Federacije BiH kojom je utvrđeno da odredba koja se odnosi na oporezivanje lutrija, igara na sreću i sportskih kladionica nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

Novom Odlukom povećano je oporezivanje ovih pravnih lica. Tako će nakon stupanja na snagu Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnim taksama lutrije, igre na sreću i sportske kladionice smještene u ekstra zoni grada Zenica biti u obavezi plaćati taksu u iznosu od 100.000 KM, dok će taj iznos za I gradsku zonu biti 40.000 KM.

Vijećnicima je predstavljen i projekat modernizacije i proširenja javne rasvjete na području grada Zenica, kojim se, između ostalog, predviđa zamjena postojećih rasvjetnih tijela visokoefikasnim LED rasvjetnim tijelima.

Ciljevi ovog projekta su povećanje sigurnosti u saobraćaju unaprjeđenjem postojećeg sistema rasvjete, zaštita okoliša te povećavanje energetske efikasnosti sistema javne rasvjete.

Realizacijom ovog projekta, sve ulice i putevi na području grada Zenica imat će javnu rasvjetu.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital