Kapital / IZVJEŠTAJI

Bulatović: Trogodišnji kapitalni budžet 19,1 milion KM

16.06.2020. 12:20 / Izvor: SRNA

Kapitalni budžet Odjeljenja za komunalne poslove Vlade Brčko distrikta za ovu i prethodne dvije godine iznosi 19.142.000 KM i namijenjen je za 530 projekata, a utrošeno je nešto više od 1.500.000 KM.

Šef Odjeljenja Zoran Bulatović rekao je da se 200 pozicija odnosi na elektroradove čija je vrijednost 1.500.000 KM, dok se 360 pozicija odnosi na izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže, te da se trenutno rade projekti u vrijednosti od 13.000.000 KM.

"Nije pokrenuto negdje oko 90 projekata ukupne vrijednosti milion KM. To su, uglavnom, projekti iz 2020. godine, ali ima i onih koji su prenošeni iz budžeta ranijih godina", naveo je Bulatović danas na konferenciji za novinare.

On je dodao da su zbog neusaglašenosti sa prostorno-planskom dokumentacijom zaustavljena 54 projekta, čija je vrijednost 2,5 miliona KM.

"Nisam zadovoljan brzinom i realizacijom kapitalnog budžeta, ali mi kao Odjeljenje na neke stvari ne možemo da utičemo jer smo zavisni od drugih odjeljenja i institucija", istakao je Bulatović.

Bulatović je napomenuo da je najvažniji strateški projekat distrikta izgradnja glavnog transportnog cjevovoda, te da je u fazi odobravanja od Evropske banke za obnovu i razvoj.

On je rekao da je projekat vrijedan 13.000.000 KM i da će trasa cjevovoda, dužine 14 kilometara, ići od Fabrike vode u naselju Plazulje do naselja Potočari.

Bulatović je podsjetio da je Odjeljenje prošle godine potpisalo ugovor sa reginalnom deponijom iz Zvornika o odvozu otpada sa brčanske gradske deponije, te da taj posao još nije zaživio jer nisu obezbijeđeni tehnički uslovi za to.

"Treći važan strateški projekat je zamjena javne LED rasvjetom i očekujemo da bismo već sljedeći mjesec mogli da imamo kvalitetne podatke kako bismo mogli da imamo javnu nabavku. Kanalisanje i prečišćavanje otpadnih voda je projekat koji je, takođe, kandidovan kod međunarodnih insitucija", pojasnio je Bulatović.

On je naveo da se trenutno radi na izradi zakona o obnovljivim izvorima energije i o energetskoj efikasnosti, te da je u toku određivanje trase za gasovod za koju je predloženo da ide brčanskom obilaznicom kako bi bila usklađena sa budućim auto-putem od Doboja do Bijeljine. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital