Carina Kosova: Uvoz iz Srbije i BiH sa 530 miliona pao na 6 miliona eura

30.12.2019. 09:03 / Izvor: Akta.ba
Carina Kosova: Uvoz iz Srbije i BiH sa 530 miliona pao na 6 miliona eura

Carinski prihodi za 2019. godinu iznosiće oko milijardu i 200 miliona eura.

"Ovogodišnji uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine je sa 530 miliona eura prethodnih godina opao na 6 miliona, a ova razlika je posljedica uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz ovih zemalja", izjavio je za Kosovapress direktor Carine Kosova Bahri Berisha, navodeći da je istovremeno značajno povećan uvoz iz Albanije. Kosovo najviše uvozi njemačku, a potom tursku i kinesku robu, dodao je Berisha.

Carinski prihodi za 2019. godinu iznosiće oko milijardu i 200 miliona eura, izjavio je direktor ove institucije Bahri Berisha, ističući da je i pored uvođenja takse zabilježeno povećanje za četiri odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine sa 530 miliona eura prethodnih godina opao na 6 miliona eura. Ova velika razlika je zbog zaštitnih mjera koje se primjenjuju prema ovim zemljama", rekao je Berisha. Berisha je istakao da je carina na ime prekršajnih prijava i pokušaja krijumčarenja robe inkasirala oko 10 miliona eura.

"Zaštitne mjere protiv Srbije i Bosne proizvele su izazov u borbi protiv prekograničnog kriminala i krijumčarenja, posebno onih proizvoda koji su pokušani da se krijumčare planinskim putevima u malim količinama u malim vozilima. Tokom 2019. godine bilo je preko 300 pokušaja  krijumčarenja", dodao je Berisha. Kada su u pitanju trgovinski odnosi sa Albanijom, direktor carine je rekao da je Kosovo iz Albanije uvezlo robu u iznosu od oko 270 miliona eura, što je 10 odsto više u odnosu na 2018, dok je s druge strane Kosovo izvezlo u Albaniju proizvode u vrijednosti od 80 miliona eura. Berisha tvrdi da je došlo i do povećanja izvoza na tržišta EU.

"Postoje kompanije koje su ostvarile izvoz u vrijednosti od milion eura, ali sada je izvoz milion i 300 hiljada eura, tako da je za kosovske kompanije pozitivan pokazatelj, jer su postigli da njihovi proizvodi budu više na inostranom tržištu, posebno pića, hrana, vrata, prozori i drugi", istakao je Berisha.

Prvi čovjek carine je rekao da Kosovo najviše uvozi njemačku robu, a potom tursku i kinesku.

"Zbog neusvajanja budžeta za narednu godinu, carina nema preciznu projekciju prihoda za 2020. godinu", izjavio je direktor Bahri Berisha očekujući prihodi za narednu godinu premaše ovogodišnje.

Izvor: RTK

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital