CBBiH: Devizne rezerve služe kao podrška i pokriće domaćoj valuti, stabilnost KM nije upitna

21.05.2021. 09:31 / Izvor: Akta.ba
CBBiH: Devizne rezerve služe kao podrška i pokriće domaćoj valuti, stabilnost KM nije upitna

Sigurnost, likvidnost i profitabilnost osnovni su ciljevi i principi rada Centralne banke BiH u upravljanju deviznim rezervama, poručeno je na tematskom druženju predstavnika banke sa predstavnicima bh. medija.

Sigurnost, likvidnost i profitabilnost osnovni su ciljevi i principi rada Centralne banke BiH u upravljanju deviznim rezervama, poručeno je na tematskom druženju predstavnika banke sa bh. medijima.

Investiranje deviznih rezervi i Finansijsko izvještavanje prve su obrađene teme tokom druženja.

Emina Ćeman, rukovodilac Odjeljenja za bankarstvo rekla je da je upravljanje deviznim rezervama komplikovan proces iako su pravila propisana zakonskim okvirom.

Uprkos strogim pravilima koja su definisana zakonskim okvirom, gdje su jasno definisane sve odgovornosi i obaveze u veoma složenom procesu, koji nosi teške, nepredvidljive i posljednih 10 godina veoma nepovoljne uslove na finansijskim tržištima, u oblasti upravljanja deviznim rezervama je postignut značajan napredak.

"On se provodi na tri nivoa -  strateškom, taktičkom i operativnom. Devizne rezerve predstavljaju aktivu monetarne vlasti, odnosno Centralne banke BiH koja treba biti raspoloživa u svakom trenutku", navela je ona. Način na koji će se one koristiti zavisi primarno od institucijalnog uređenja Centralne banke i monetarne politike koja je se implementira u zemlji.

Napomenula je da se mogu koristiti za različite svrhe. Neke centralne banke koriste devizne rezerve za smanjenje vanjskih osjetljivosti, za održavanje sposobnosti za intervencije na tržištu valuta, dok se u slučaju Centralne banke BiH, devizne rezerve služe kao podrška i pokriće domaćoj valuti, što proizilazi iz aranžmana valutnog odbora kao izabranog modela monetarne politike u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH.

U skladu s tim, Centralna banka ih ne može koristiti ni u koje druge svrhe, ni pod kojim drugim okolnostima osim za pokriće domaće valute.

Istakla je da je portfolio deviznih rezervi izložen raznim finansijskim rizicima, kao što su kreditni rizik, rizik likvidnosti, ali i devizni rizik i o tome se stalno vodi računa.

Inače, neto strana aktiva je amortizer valutnog odbora kojim pokrivamo finansijske rizike u procesu investiranja deviznih rezervi. Po Zakonu o Centralnoj banci BiH, pokriće domaće valute u deviznim rezervama mora biti minimalno 100 posto. Pokriće je trenutno cca 106% i čini valutnim odborom stabilnim.

Maja Zavođa, rukovodilac službe Front ofis odjeljenja za bankarstvo osvrnula se na monetarno zlato, navodeći da svaka centralna banka u svijetu određuje da li će imati rezerve zlata.

Kako je kazala, ono je do 60-tih godina bilo puno zastupljenije kada su centralne banke lagerovale zlato. Poslije toga, neke ga skroz napuštaju, neke čak imaju i stanovište da je zlato kao bilo koja druga valuta, dok ga neke i dalje lageruju.

"To je odluka svake centralne banke pojedinačno", dodala je Zavođa i navela primjer Hrvatske, koja je odustala od zlata, dok, kako je navela, Srbija ima zlatnih rezervi, kao i Centralna banka BiH, koja ima oko tri tone zlata, što je oko 2 posto deviznih rezervi. Dodala je da se ne zna čije je mišljenje ispravno, ali da je jasno da zlato nikad neće prestati biti interesantno investitorima.

Tamara Gavrić i Edis Kovačević iz Službe za finansijsko izvještavanje i analize su govorili o periodici izvještavanja ali i znanjima koja su potrebna da bi se valjano tumačili specifični izvještaji CBBiH. 

Naglasili da je za ovu banku bitno da zadovolji ciljeve odgovornosti, transparentnosti u radu, kredibiliteta, a sve s ciljem stabilnosti domaće valute.

"Propisani cilj je stabilnost domaće valute", istakla je Gavrić i dodala da finansijski rezultat Centralne banke BiH ne predstavlja mjerilo njene finansijske uspješnosti.

"Jačanje finansijskog rezultata Centralne banke BiH ne smije ugroziti primarni cilj monetarne politike, a to je stabilnost domaće valute. Pozitivan finansijski rezultat je poželjan radi njene finansijske nezavisnosti", pojasnila je ona.

Tematsko druženje s novinarima je praksa koju će svakog mjeseca provoditi Ured za komunkacije CBBiH na različitim lokacijama. Dijaloški pristup i kreiranje budućih tema od strane novinara ima za cilj potaknuti inkluzivniji pristup CBBIH medijskoj zajednici. Svrha je bliže upoznavanje novinara sa temama iz centralnog bankarstva, s jedne strane, i stvaranje uvida u teme koje zanimaju javnost, što je važno za analitiku CBBiH.

Na skupu je istaknuto da će se ovakvi susreti održavati svakog mjeseca, da bi se javnosti predstavio način rada i funkcionisanja Centralne banke BiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital