CBBiH: Nastavlja se trend rasta broja i vrijednosti kartičnih transakcija

14.03.2020. 12:41 / Izvor: Akta.ba
CBBiH: Nastavlja se trend rasta broja i vrijednosti kartičnih transakcija

Došlo je do blagog smanjenja vrijednosti pojedinačne transakcije, a istovremeno do rasta broja transakcija, što govori u prilog tome da građani BiH sve više usvajaju bezgotovinsko plaćanje.

Ukupno 23 komercijalne banke i jedna kartičarska kuća nude usluge kartičnog poslovanja u BiH, a struktura brendova koji se nalaze u ponudi nije se mijenjala u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je juče iz Centralne banke BiH.

U ponudi su Mastercard, Visa, American express, Diners, dok samo tri banke nude jedinu domaću karticu - Bamcard. 

"Tokom prošle godine došlo je do smanjenja ukupnog broja aktivnih kartica za 14.742 kartice, te sada imamo ukupno 2.138.604 aktivne kartice. U ukupnoj strukturi aktivnih kartica došlo je do smanjenja broja debitnih i kreditnih kartica, ali je porastao broj izdatih kartica s odgođenim plaćanjem.", navodi se u saopštenju Centralne banke.

Nastavlja se trend rasta broja i vrijednosti kartičnih transakcija.

U prošloj godini izvršene su kartične transakcije u vrijednosti od 11.166.890.301 KM, od čega je većina, 70 odsto, obavljena putem podizanja novca, 29 odsto posredstvom POS uređaja, a jedan odsto plaćanja putem interneta.

Došlo je do blagog smanjenja vrijednosti pojedinačne transakcije, a istovremeno do rasta broja transakcija, što govori u prilog tome da građani BiH sve više usvajaju bezgotovinsko plaćanje kao preferiranu metodu plaćanja.

U skladu s tim, porastao je prosječan godišnji promet po jednoj kartici od 445 KM u odnosu na 2018. godinu, te sada iznosi 5.222 KM.

"Ovom povećanju zasigurno doprinosi kontinuiran rad komercijalnih banaka na proširenju infrastrukture za bezgotovinsko plaćanje, te se u prošloj godini povećao broj ATM i POS uređaja za 1.469. Osim uobičajene strukture uređaja koji su dostupni za kartično plaćanje, od ove godine se na tržištu BiH nalaze i 33 ATM uređaja koji omogućavaju i plaćanje računa.", navedeno je u saopštenju.

U prošloj godini, na ATM i POS uređajima banaka u inostranstvu, vlasnici kartica izdatih u BiH realizovali su transakcije u vrijednosti od 595.059.942 KM, dok je karticama izdatim u inostranstvu na ATM i POS uređajima banaka BiH realizovana vrijednost transakcija 2.542.040.656 KM.

Usluge elektronskog bankarstva u prošloj godini nudile su 22 banke u BiH.

Izražen je trend povećanja broja klijenata koji koriste ove usluge od 14,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Gledano po strukturi usluge, 57 odsto e-bankarstva obuhvata mobilno bankarstvo, a 43 odsto internet bankarstvo.

Kod odlučivanja na tip usluge, pravna lica se uglavnom, oko 96 odsto, odlučuju na internet bankarstvo, dok se dvije trećine građana opredijelilo za mobilno bankarstvo.

Prvih deset banaka u platnom prometu učestvovalo je u prošloj godini sa 73,09 odsto po broju transakcija, a u vrijednosti transakcija sa 78,94 odsto.

Kroz sistem klirinškog načina obračuna međunarodnih plaćanja sa Srbijom lani je plasirano ukupno 11.931 naloga u vrijednosti od 265.096.190 eura.

U sistemu je ukupno učestvovalo šest banaka iz BiH.

Kompletne izvještaje "Kartičarstvo u BiH u 2019. godini" i "Platni sistemi u BiH u 2019. godini" koji je objavila Centralna banka BiH, zainteresovani mogu da pronađu na sljedećem linku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital