Kapital / IZVJEŠTAJI

Cementare povećale cijenu u jeku građevinske sezone - Građevinari upozoravaju da će investicije poskupjeti

14.06.2007. 10:17 / Izvor: Dnevni Avaz

Proizvođači cementa u BiH su u jeku građevinske sezone povećali cijenu najtraženijeg građevinskog materijala cementa za oko 30 posto u veleprodaji, dok je u maloprodaji vreća cementa skuplja i za 50 posto. Privatizirane cementare u Kaknju i Lukavcu, koje su i najveći proizvođači u BiH, to pravdaju prevelikom potražnjom i poskupljenjem usluga i materijala koje one koriste, te blagom zimom koja je produžila građevinsku sezonu.

U isto vrijeme, građevinari upozoravaju da će to sigurno povećati cijene ukupne izgradnje, te je moguće da će neke planirane investicije usporiti ili čak odgoditi za duže vrijeme. Edin Zekić, generalni direktor "Vranice", navodi da će to neminovno poskupjeti i građevinske radove u cijelosti, te da rastu cijene i drugih materijala. "To povećanje cijena prouzrokovano je povećanjem radova i potražnjom, i to je logičan potez cementara. Lukavac i Kakanj rade monopolistički i u dogovoru" rekao je Zekić.

Iz Cementare u Kaknju, koju je prije nekoliko godina privatizirala austrijska kompanija "Heidelberg", kažu kako cement nije poskupljivao u prethodne dvije godine. "Morali smo to uraditi zbog sve većih troškova. Cijena uglja, kao glavnog pogonskog goriva, porasla je od 2004. godine do maja 2007. za 49,5 posto, a električna energija je samo u prošloj godini poskupjela za više od 25 posto - kažu iz Cementare. Kako su nam rekli u Službi za odnose s javnošću Cementare, proizvodi su u prosjeku skuplji za 30 posto, a oni ne mogu utjecati na cijene u maloprodaji.

Šekib Husremović iz sektora građevinarstva u Privrednoj komori FBiH kaže da je postupak cementara sve iznenadio. Nije to samo povećanje cijene cementa nego i poskupljenje željezne armature. Očito je da količine koje se proizvedu nisu dovoljne, jer se već sada počinje uvoziti cement iz Hrvatske - ističe Husremović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital