Kapital / BANKARSTVO

Centralna banka BiH dobila odluku o raspodjeli 648 miliona KM novca MMF-a

03.06.2020. 12:38 / Izvor: Akta.ba

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) danas je zaprimila Odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o rasporedu sredstava Instrumenata za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

Time su se stekli uslovi za raspodjelu i doznačavanje približno 648 miliona konvertibilnih maraka na podračune Ministarstva finansija Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva finansija Republike Srpske i Brčko distrikta. 

Sredstva će biti raspoređena po osnovu Odluke, odnosno Instrukcije o alokaciji sredstava Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, i to:

61,5% za Federaciju Bosne i Hercegovine sa svojih 10 kantona;

37,5% za Republiku Srpsku i 

1% za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine. 

Otplatu duga vrše entiteti i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine u skladu sa zakonskim propisima kojima je regulisano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama prema utvrđenim otplatnim planovima. 

Trenutna kamatna stopa je na bazi 1,05 posto uz grejs period od 39 mjeseci. Kredit se vraća u osam kvartalnih anuiteta, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital