Centralna banka BiH i BH Pošta svečano obilježile jubilej konvertibilne marke

27.06.2018. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Centralna banka BiH i BH Pošta svečano obilježile jubilej konvertibilne marke

Marka je štampana u tiražu od 10.000 primjeraka s nominalnom vrijednošću od 1,50 KM.

Centralna banka Bosne i Hercegovine i “JP BH POŠTA” d.o.o. Sarajevo svečano su obilježili 20. godišnjicu konvertibilne marke (KM), novčane jedinice Bosne i Hercegovine. Svečanost je održana danas u Centralnoj banci BiH u Sarajevu. Tom prilikom promovirana je poštanska marka “20 godina postojanja konvertibilne marke”, koju je BH Pošta izdala u povodu ovog značajnog  jubileja.

Marka je štampana u tiražu od 10.000 primjeraka s nominalnom vrijednošću od 1,50 KM. Autor ovog filatelističkog izdanja je dizajner BH Pošte Tamer Lučarević. BH Pošta je izdala i FDC koverat u tiražu od 150 primjeraka u vrijednosti od 2,00 KM. Na ovaj način BH Pošta je kao društveno odgovorna kompanija, čija su filatelistička izdanja velikim dijelom posvećena obilježavanju značajnih datuma i jubileja u Bosni i Hercegovini, dala svoj doprinos u obilježavanju 20 godina od uvođenja konvertibilne marke kao jedinstvene novčane valute naše države.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić kazao je kako konvertibilna marka obilježava značajan jubilej, 20 godina od puštanja prvih novčanica u opticaj.

"Svih ovih godina, jedno je bilo sigurno – vrijednost konvertibilne marke, izražena u euru, nikad nije dovedena u pitanje. Centralna banka Bosne i Hercegovine novčanice domaće valute stavlja u opticaj i povlači iz opticaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine. Stoga, može se reći da je uvođenje konvertibilne marke bio ne samo dobar nego i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sistema i održavanja stabilnosti valute", rekao je guverner Softić.

Na web stranici www.cbbh.ba može se također pogledati promotivni spot vezan za proizvodnju novčanica KM izdanja 2017. 

Prisutnima se obratio i generalni direktor BH Pošte Mirsad Mujić. On je izrazio zadovoljstvo što je BH Pošta pružila podršku ovom događaju.

"U saradnji s kolegama iz Centralne banke Bosne i Hercegovine odlučili smo da izdamo poštansku marku koja je posvećena konvertibilnoj marki, čije je uvođenje na prostoru cijele Bosne i Hercegovine potvrdilo da stabilna monetarna politika znači i svaku drugu stabilnost u zemlji. Ovo je značajan događaj za Bosnu i Hercegovinu i sve njene građane. BH Pošta će i ubuduće nastojati da bude dio svake lijepe priče koja je pozitivna i koja donosi dobrobit Bosni i Hercegovini, kao što je to i ovaj jubilej", kazao je Mirsad Mujić, generalni direktor BH Pošte.

Mujić je ovom prilikom guverneru Softiću uručio prve primjerke poštanske marke "20 godina konvertibilne marke". Inače, prisutni su mogli pogledati i stalnu izložbu novčanica i kovanica, koja je postavljena u foajeu Centralne banke BiH.

Konvertibilna marka predstavlja zakonsko sredstvo plaćanja u Bosni i Hercegovini i ona je, prema Zakonu o Centralnoj banci BiH, vezana za euro tako da svaka izdana novčanica ima pokriće u eurima. U opticaju su novčanice KM u pet različitih apoena: 10 KM, 20 KM, 50 KM, 100 KM i 200 KM. Također, u opticaju je i kovani novac u apoenima od 5 feninga (F), 10 F, 20 F, 50 F,1 KM, 2 KM i 5 KM. Međunarodna skraćenica za konvertibilnu marku je BAM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital