Centralna banka: U budžet uplaćeno 18 miliona KM

08.04.2014. 07:45 / Izvor: Nezavisne novine
Centralna banka: U budžet uplaćeno 18 miliona KM

Centralna banka BiH uplatila je juče 18 miliona KM dobiti iz prošle godine u budžet institucija BiH, saopštio je Kemal Kozarić, guverner, predstavljajući rezultate poslovanja banke.

Centralna banka BiH uplatila je juče 18 miliona KM dobiti iz prošle godine u budžet institucija BiH, saopštio je Kemal Kozarić, guverner, predstavljajući rezultate poslovanja banke.

Istakao je da je profit Centralne banke u 2013. godini bio oko 30 miliona maraka, a devizne rezerve 7,06 milijardi maraka, što je rekordan iznos od postojanja ove banke.

"Od 2004. godine do danas profit Centralne banke je 728,5 miliona od čega 60 odsto ide u budžet institucija BiH u koji je od dobiti banke uplaćeno ukupno 380 miliona", precizirao je Kozarić te istakao da je Upravni odbor Centralne banke njen finansijski plan za prošlu godinu usvojio 31. marta.

Govoreći o makroekonomskim pokazateljima za prošlu godinu, on je kazao da je vanjski dug 7,4 milijarde maraka, a pokrivenost uvoza izvozom 55,2 procenta.

Belma Čolaković, glavni ekonomista Centralne banke, rekla je da je u protekloj godini bruto domaći proizvod (BDP) iznosio 26,12 milijardi KM i za 1,51 odsto je veći nego u 2012. godini.

"Svaki ekonomski rast je dobar pokazatelj, no treba da imamo na umu da je 2012. godina bila vanredno loša, tako da zapravo govorimo o prosječnoj stopi rasta BDP-a od 0,92 odsto, što je veoma malo za bh. prilike", ocijenila je Čolakovićeva dodavši da je za ovu godinu procijenjen rast BDP-a za 2,4 odsto.

Kozarić je naglasio i da je ovaj rast, procijenjen na osnovu povećanja izvoza struje, povećanja proizvodnje hrane i gradnje koridora 5c, još nedostatan da građani u BiH osjete boljitak.

Nekvalitetni krediti, na koje ide 15,1 odsto ukupnog plasmana, predstavljaju najveći problem bankarskog sektora u BiH, koji je lani (u odnosu na profit od 127,3 miliona KM u 2012. godini) zabilježio minus od 36,2 miliona maraka.

"Bankarski sektor poslovao je s ovim gubitkom, jer je on rezultat negativnog poslovanja pet komercijalnih banaka. Zašto kriti, kad svi znamo da dvije Hypo banke imaju minus od 180 miliona KM", izjavio je guverner CB BiH.

Čolaković, glavni ekonomista ove banke, naglasila je da je u protekloj godini bila slaba potražnja za kreditima i da se većina kredita odnosi na refinansiranje već postojećih. Naglasila je i da se najviše kreditiranja banaka odnosi na domaćinstva.

Čelnici Centralne banke naveli su da su se i u protekloj godini doznake iz inostranstva kretale oko 3,5 milijardi KM, a Kozarić je ocijenio lošim što vlasti dijasporu ne potiču i na investiranje, jer bi to dalo mnogo bolje efekte.

Radomir Božić, viceguverner, izjavio je da je u 2013. godini Centralna banka dobro upravljala deviznim rezervama, čiji je iznos od oko sedam milijardi na kraju godine osiguravao pokriće uvoza robe i usluga za nešto duže od šest mjeseci.

"Ukupni prihodi i finansijski rezultati Centralne banke najvećim dijelom zavise od prihoda ostvarenih upravljanjem i investiranjem deviznih rezervi. Predstavnike akademske zajednice, koji predlažu da se dio slobodnih rezervi stavi na raspolaganje privredi, podsjećam da tu mogućnost ne dozvoljava važeći Zakon o Centralnoj banci BiH", obrazložio je Božić.

Saradnja s MMF-om

Kemal Kozarić, guverner Centralne banke BiH, kazao je da bi za ovu banku bilo dobro ukoliko ne bi bio prekinut stendbaj aranžman koji BiH ima s MMF-om. Komentarišući najave prekida ovog aranžmana, on je podsjetio da, ako samo jedan nivo vlasti na tome insistira, ugovor se može prekinuti odjednom za sve ili ostati na snazi za sve u paketu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital