Cijene nafte kliznule ispod 56 dolara pod pritiskom pandemije

15.01.2021. 09:59 / Izvor: HINA
Cijene nafte kliznule ispod 56 dolara pod pritiskom pandemije

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara budući da je ubrzano širenje zaraze covidom 19 u svijetu potisnulo u drugi plan povećanje kineskog uvoza i pad zaliha u SAD-u.

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara budući da je ubrzano širenje zaraze covidom 19 u svijetu potisnulo u drugi plan povećanje kineskog uvoza i pad zaliha u SAD-u.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 42 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,64 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 29 centi nižoj cijeni, od 52,62 dolara.

Trgovce su zaokupile vijesti o kontinuiranom širenju zaraze covidom 19 u zemljama širom svijeta.

Kina, drugi potrošač nafte u svijetu, izvijestila je o najvećem dnevnom skoku novih slučajeva zaraze covidom 19 u više od 10 mjeseci.

"Najveći rast broja zaraženih u Kini u dugo vremena izazvao je uzbunu na tržištu, a u kombinaciji sa strogim mjerama zaključavanja u Europi mogao bi znatno jače utjecati na naftnu potražnju u prvom tromjesečju no što se očekivalo", kaže Bjornar Tonhaugen iz Rystada.

Europske vlade najavile su pak strože i dulje mjere suzbijanja koronavirusa, uz procjene da će cijepljenje pokazati značajnije rezultate tek za nekoliko mjeseci.

Proizvođači nafte sučeljeni su s nezapamćenim izazovom u balansiranju ponude i potražnje, budući da izglede zamagljuju faktori poput brzine cijepljenja protiv covida 19 i reakcije na cjepivo.

Saudijska Arabija odlučila je tako smanjiti opskrbu nekih azijskih kupaca, prema izvorima u rafinerijama i trgovinskim kućama.

Širenje zaraze zasjenilo je podatak da je unatoč koronavirusu kineski uvoz sirove nafte prošle godine porastao 7,3 posto, uz rekordan rast u drugom i trećem tromjesečju jer su rafinerije pojačale preradu a niske cijene potaknule gomilanje zaliha, pokazali su carinski podaci.

Cijenama su potporu dali i službeni podaci iz SAD-a koji su pokazali veći pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu no što se očekivalo, za 3,2 milijuna barela, dok su zalihe benzina i destilata porasle jer rafinerije povećavaju proizvodnju.

Trgovci se nadaju da će poticaj potražnji dati pozamašan paket pomoći u koronakrizi, koji bi novoizabrani američki predsjednik Joe Biden trebao predstaviti tokom dana.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros na svojoj internetskoj stranici izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u srijedu iznosila 55,81 dolar, što znači da je porasla 40 centi u odnosu na prethodni radni dan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital