Cijene nafte ponovo prekoračile 62 dolara nakon poruka iz Saudijske Arabije

18.11.2017. 10:25 / Izvor: Agencije
Cijene nafte ponovo prekoračile 62 dolara nakon poruka iz Saudijske Arabije

Očekuje se da će OPEC na sastanku krajem mjeseca donijeti odluku o produljenju razdoblja smanjene opskrbe do kraja iduće godine.

Cijene nafte ponovo su u petak prekoračile razinu od 62 dolara na međunarodnim tržištima, potaknute novim signalom iz Saudijske Arabije da su spremni poduprijeti produljenje razdoblja smanjene opskrbe i nakon isteka važećeg sporazuma.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 76 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,13 dolara. Na američkom tržištu bila je u plusu 89 centi te se barelom trgovalo po 56,03 dolara.

Pozornost tržišta privukla je jučerašnja izjava saudijskog ministra energetike Khalida al-Faliha da zacrtano smanjenje viška u globalnoj opskrbi neće biti ostvareno do kraja ožujka iduće godine. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom žele smanjiti opskrbu za 1,8 milijuna barela dnevno.

Očekuje se da će OPEC na sastanku krajem mjeseca donijeti odluku o produljenju razdoblja smanjene opskrbe do kraja iduće godine.

Njihova nastojanja minira veća proizvodnja u SAD-u, koja je ovog mjeseca dosegnula rekordnih 9,65 milijuna barela dnevno. To znači da je u odnosu na sredinu prošle godine uvećana za 15 posto.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) procijenila je jučer da će na SAD otpadati 80 posto povećanja globalne proizvodnje nafte u idućih 10 godina.

"Pretpostavimo da će američka proizvodnja nafte nastaviti uzlaznom putanjom. Do kraja 2017. godine mogla bi dosegnuti 10 milijuna barela dnevno", napominje Matt Stanley iz dubajskog Freight Investor Servicesa.

Odvojeno je OPEC jučer izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 59,98 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital