Cijene nafte prekoračile razinu od 28 dolara

Kapital / IZVJEŠTAJI

Cijene nafte prekoračile razinu od 28 dolara

25.03.2020. 10:08 / Izvor: HINA

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 28 dolara, poduprte mjerama kojima američka banka nastoji zaštititi najveće svjetsko gospodarstvo od posljedica epidemije koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,38 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 28,41 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,54 dolara višoj cijeni, od 24,90 dolara.

Fed je u ponedjeljak predstavio čitav niz mjera kojima nastoji osigurati likvidnost i sačuvati platežnu sposobnost kompanija uzdrmanih epidemijom.

Američki ministar financija Steven Mnuchin izrazio je nadu i da će Kongres uskoro postići dogovor o paketu mjera pomoći gospodarstvu čija bi vrijednost trebala iznositi 2.000 milijardi dolara.

"To pruža snažnu potporu cijenama nafte, barem kratkoročno", konstatira Eugen Weinberg iz Commerzbanka. "Pritom je vrlo upitno da će dobro raspoloženje na naftnom tržištu potrajati", upozorio je.

Zbog očekivanih poticaja za najveće svjetsko gospodarstvo dolar je oslabio prema drugim valutama, što podupire cijene nafte i ostalih sirovina jer jača kupovnu moć imatelja drugih valuta a time i potražnju za naftom.

Potražnja je pritom narušena širenjem koronavirusa koje vlade širom svijeta pokušavaju zaustaviti ograničenjem kretanja i mjerama izolacije.

Jučer je premijer Boris Johnson odredio da Britanci ostanu kod kuće, uvodeći ograničenja u svakodnevnom životu bez presedana u mirnodopskim vremenima.

Ponuda je pak obilna zbog urušavanja dogovora vodećih proizvođača o ograničenju opskrbe kojim se pokušalo poduprijeti cijene.

Dogovor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i skupine neovisnih na čelu s Rusijom praktički je razvrgnut početkom mjeseca jer je Moskva odbila prijedlog o dodatnom smanjenju opskrbe zbog epidemije.

Opskrba je prema prijedlogu tehničkog odbora OPEC-a trebala biti smanjena za dodatnih 1,5 milijuna barela dnevno, povrh već utanačenih 1,7 milijuna barela dnevno.

Saudijska Arabija sada planira pojačati izvoz, iako isporuke još nisu povećane, rekli su u ponedjeljak izvori iz kompanija koje prate isporuke.

"To znači da utjecaj epidemije na globalnu potražnju za naftom još nije točno utvrđen ali je nedvojbeno negativan a znamo da će se globalna ponuda nafte značajno povećati barem u sljedeća dva mjeseca", sažima situaciju Tamas Varga iz PVM-a.

"Rezultat će biti poplava nafte na tržištu", dodaje.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 24,73 dolara, što znači da je pala 3,85 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Kapital