Cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 4 posto

31.05.2021. 08:54 / Izvor: HINA
Cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 4 posto

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 4 posto, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima iz najvećih svjetskih gospodarstava i očekivanjima da će potražnja za naftom nastaviti rasti.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle više od 4 posto, zahvaljujući dobrim gospodarskim pokazateljima iz najvećih svjetskih gospodarstava i očekivanjima da će potražnja za naftom nastaviti rasti.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 4,8 posto, na 69,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,3 posto, na 66,32 dolara.

Rast cijene nafte na londonskom tržištu na najvišu razinu u dvije godine, od svibnja 2019., zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo pokazateljima iz američkog gospodarstva, najvećeg svjetskog potrošača nafte.

Tako je prošloga tjedna objavljeno da je tjedan dana prije broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao na 406.000, najnižu razinu u 14 mjeseci, što ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada nakon postupnog ukidanja restrikcija povezanih s pandemijom koronavirusa.

Drugo izvješće pokazalo je, pak, da su kompanije nastavile ulaganja u opremu, i to bržim tempom nego prijašnjih mjeseci.

"Podržana dobrim gospodarskim pokazateljima i sklonosti ulagača prema riziku na financijskim tržištima, cijena nafte na londonskom tržištu približila se psihološki važnoj razini od 70 dolara po barelu. Zabrinutosti u vezi potražnje zbog pandemije splasnule su zbog optimizma u vezi rapidnog povratka potrošača", kaže Eugen Weinberg, analitičar u Commerzbank.

Analitičari očekuju da će se globalna potražnja za naftom u trećem tromjesečju, tijekom ljetnih putovanja u Europi i SAD-u, vratiti na razinu blizu 100 milijuna barela dnevno.

Procjenjuje se da će više od 34 milijuna Amerikanaca krenuti na autoceste između 27. i 31. svibnja, prazničnog vikenda koji označava početak ljetne sezone putovanja.

Podršku cijenama pružaju i vijesti o ponovnom otvaranju gospodarstava u SAD-u i Europi, zahvaljujući ubrzanju procesa cijepljenja protiv covida-19.

S druge strane, rast broja slučajeva zaraženih koronavirusom u južnoj Aziji iznad 30 milijuna ograničio je uspon cijena nafte.

Indija se bori s teškim drugim valom covida-19, a nedostatak cjepiva osjeća cijela regija.

Rast cijena ograničava i napredak u pregovorima o ukidanju sankcija Iranu, što bi moglo povećati ponudu na naftnim tržištima. Iran i globalne sile pregovaraju u Beču od travnja, kako bi razradili što Teheran i Washington moraju poduzeti u vezi sa sankcijama i nuklearnim aktivnostima.

U nastojanju da uravnoteži očekivanja o oporavku potražnje i moguće povećanje iranske ponude, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, vjerojatno će zadržati postojeći tempo postupnog ublažavanja rezova proizvodnje, poručuju iz tog kartela.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital