Cijene nafte skočile iznad 44 dolara nakon nove vijesti o vakcinama

17.11.2020. 09:43 / Izvor: Agencije
Cijene nafte skočile iznad 44 dolara nakon nove vijesti o vakcinama

Američka korporacija Moderna objavila da je efikasnost njene eksperimentalne vakcine protiv COVID-a 19 94,5 posto.

Cijene nafte skočile su na međunarodnim tržištima iznad 44 dolara nakon što je američka korporacija Moderna objavila da je efikasnost njene eksperimentalne vakcine protiv COVID-a 19 94,5 posto.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 1,48 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,26 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 1,5 dolara i njime se trgovalo po 41,63 dolara.

Tržišta je na početku sedmice oraspoložila objava Moderne da se njena eksperimentalna vakcina protiv korona virusa pokazala efikasnom kod 94,5 posto učesnika u trećoj fazi kliničkog ispitivanja. Kompanija planira podnijeti zahtjev za odobrenjem vakcina u SAD-u u narednim sedmicama.

Objava Moderne nadovezuje se na prošlosedmičnu obavijest američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha da je njihova eksperimentalna vakcina prema prvim rezultatima treće faze kliničkog ispitivanja pokazala efikasnost kod nešto više od 90 posto ispitanika.

Na tržištima se nadaju da bi vakcina mogla umanjiti štetu koju je u globalnoj ekonomiji prouzrokoavala pandemija korona virusa.

Japan je u trećem tromjesečju izašao iz recesije a kineske brojke pokazuju da su rafinerije u oktobru svakodnevno prerađivale rekordne količine sirove nafte.

Dobro raspoloženje podržavaju i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, koji su u prošlom mjesecu smanjili proizvodnju čak i nešto više od dogovorenih 7,7 miliona barela dnevno.

Prema prvobitnom dogovoru, od januara bi trebali ublažiti rezove, na nekih 5,7 miliona barela dnevno, ali u posljednje vrijeme signaliziraju da bi mogli produžiti važeći sporazum i na iduću godinu.

Za utorak zakazan je sastanak ministarskog odbora OPEC+, koji bi mogao preporučiti promjene proizvodnih kvota. Svi će ministri razmotriti njihove prijedloge na sastanku 30. novembra i 1. decembra.

Ne može se poreći da je tržište nafte u potpunosti u rukama OPEC+, jer je ta organizacija jedini razlog zašto cijene nafte nisu 20 dolara po barelu, te je njihov predstojeći sastanak značajan, rekao je Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

Izazov će za OPEC+ biti brzi oporavak proizvodnje u Libiji, na više od 1,2 miliona barela dnevno, uz paralelno slabljenje nade da će se potražnja za gorivima ove zime oporaviti, s obzirom na usporavanje prometa širom Evrope i SAD-a.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u petak iznosila 42,05 dolara, što znači da je pala 92 centa u odnosu na prethodni radni dan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital