Cijene nafte stabilne iznad 54 dolara

11.02.2020. 10:52 / Izvor: Agencije
Cijene nafte stabilne iznad 54 dolara

Peking je prošloga tjedna organizirao potporu kompanijama i financijskim tržištima, a ulagači se nadaju i dodatnim poticajima za drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 54 dolara, zakočene slabijom kineskom potražnjom nakon epidemije koronavirusa i neizvjesnom ruskom potporom opsežnijem ograničenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 54,38 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 50,30 dolara. Tržišta i dalje prate epidemiju koronavirusa u Kini i njezin utjecaj na gospodarstvo i potražnju.

Peking je prošloga tjedna organizirao potporu kompanijama i financijskim tržištima, a ulagači se nadaju i dodatnim poticajima za drugo po veličini svjetsko gospodarstvo.

"Kina je najdominantniji potrošač sirovina u svijetu pa se posljedice (epidemije) i dalje osjećaju na tržištima svih ključnih sirovina. Svijet se sučeljava s najvećim šokom na strani potražnje od globalne financijske krize iz 2009. godine", upozorava Ole Hansen iz Saxo Banka.

Paralelno zabrinjava višak u opskrbi, koju je u petak poduprla Rusija objavom da joj treba vremena da analizira preporuku tehničkog odbora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika među neovisnim proizvođačima da smanje opskrbu za dodatnih 600 tisuća barela dnevno.

Grupa poznata kao OPEC %2B već smanjuje opskrbu za 1,2 milijuna barela dnevno kako bi uravnotežila tržište i poduprla cijene. Sporazum proizvođača istječe krajem ožujka.

Alžirski ministar nafte Mohamed Arkab kazao je u nedjelju da je tehnički odbor predložio dodatno ograničenje opskrbe i produljenje sporazuma do kraja lipnja.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak naglasio je pak da Moskva treba više vremena za analizu stanja, procjenjujući da će rast proizvodnje sirove nafte u SAD-u usporiti te ističući da je potražnja i dalje solidna.

"Tržište nafte čeka reakciju Rusije kako bi vidjelo je li OPEC proaktivna skupina proizvođača u rješavanju problema epidemije koronavirusa koji, poput SARS-a, de facto predstavlja negativan šok za potražnju", rekao je Harry Tchilinguirian iz BNP Paribas-a.

Trgovci strahuju da predloženo ograničenje opskrbe neće biti dovoljno da ograniči višak na globalnim tržištima, posebno s obzirom na najavu kineskih državnih rafinerija da će u veljači smanjiti preradu za oko 940 tisuća barela dnevno.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 55,11 dolara, što znači da je pala 61 cent u odnosu na prethodni dan trgovanja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital