Cijene proizvođača industrijskih proizvoda RS-a na ino tržištu niže za 0,1 odsto

27.01.2020. 11:46 / Izvor: SRNA
Cijene proizvođača industrijskih proizvoda RS-a na ino tržištu niže za 0,1 odsto

Posmatrano prema namjeni potrošnje, u decembru prošle godine, u odnosu na novembar, najveće procentualno povećanje od 0,3 odsto registrovano je kod cijena intermedijalnih proizvoda.

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda iz Republike Srpske na stranom tržištu u decembru prošle godine su u odnosu na novembar u prosjeku niže za 0,1 odsto, dok su u tom periodu cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu ostale nepromijenjene, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Posmatrano prema namjeni potrošnje, u decembru prošle godine, u odnosu na novembar, najveće procentualno povećanje od 0,3 odsto registrovano je kod cijena intermedijalnih proizvoda.

Na stranom tržištu su u tom periodu, posmatrano prema područjima industrijske proizvodnje u prerađivačkoj industriji, cijene ostale na istom nivou, dok je u ostalim područjima došlo do njihovog procentualnog sniženja, a nije registrovan procentualni rast cijena.

Na domaćem tržištu, posmatrano prema namjeni potrošnje, u decembru prošle godine je u odnosu na novembar najveći procentualni rast cijena od 0,5 odsto bio kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju.

Posmatrano prema područijima industrijske proizvodnje, u posmatranom periodu je na domaćem tržištu najveći procentualni rast cijena od 3,8 odsto zabilježen u snabdijevanju vodom, kanalizaciji, upravljanju otpadom i djelatnosti sanacije životne sredine.

Ekonomista Đurđica Stojadinović rekla je Srni da je do sniženja cijena na inotržištu došlo i zbog zahtjeva za snižavanjem troškova proizvodnje inopartnera privrednih društava iz Republike Srpske, koji dolaze prvenstveno iz zapadnoevropskih zemalja pogođenih recesijom ili smanjenom privrednom aktivnošću.

"To je očito kada se vidi da je najviši procentualni pad bio kod cijena intermedijalnih proizvoda, odnosno komponenti koje možemo smatrati gotovim proizvodom naših firmi, a koje njihovi inopartneri ugrađuju u svoje proizvode ili koriste za dalju preradu. Za očekivati je da se u skorije vrijeme povećaju zahtjevi za smanjenjem opštih troškova", navela je Stojadinovićeva.

Stojadinovićeva je istakla da tu treba dodati i sistem valutnog odbora, odnosno fiksnog kursa KM za evro, što je nepogodno za izvoznike iz BiH jer smanjuje korištenje cjenovne elastičnosti. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital